Foto: Patrik Lindgren

Beslut: Taxiförare behöver inte lokalkännedom

Transportstyrelsen har beslutat att taxiförare i Stockholm från och med 1 april inte längre behöver ha någon lokalkännedom. De tror att det ska leda till ökad konkurrens. Men beslutet möts inte oväntat av kritik.

Från och med 1 april i år behöver taxiförare i Stockholm inte längre känna till gator, vägar och adresser. Enligt Transportstyrelsen har taxiförarna gps-utrustning som de kan använda i stället. Utan krav på lokalkännedom tror Transportstyrelsen att konkurrensen på taximarknaden ska öka.

 Transportstyrelsen tror inte att det kommer leda till försämrad service när taxichaufförer inte känner till gator och vägar.

 En av de största taxikunderna i Stockholm, landstinget, är däremot förbannande över Transportstyrelsens beslut.

 – Vi vill ju ha höga krav på våra förare. Vi ska inte sänka kraven och ta bort kraven på lokalkännedom. Det är speciellt viktigt i Sveriges största stad. Att Transportstyrelsen då sänker kraven, det måste vara någon på Transportstyrelsen som fått hjärnsläpp, säger Carl Grufman (M), ordförande i Färdtjänstutskottet i Stockholms län landsting, till Sveriges Radio.

 Landstinget menar att slopad lokalkännedom kommer att leda till dyrare taxiresor för kunderna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!