100319-bilägare-skvallrar

Bilägare skvallrar gärna på fartsyndare

Varje år undkommer tusentals fartsyndare lagens arm eftersom de inte äger bilen de kört för fort i. Men många bilägare berättar gärna för polisen vem det var som körde och därmed ska ha böteslappen.

Vägverket har tidigare varit kritiskt till att många fortkörare slipper undan böter. Under 2008 förekom cirka 13 000 fall då polisen inte fick fram uppgifter om bilföraren som därför slapp undan (läs om hembesök av polisen här). Kritiker har menat att man bör titta på andra europeiska länders lagstiftning som gör bilägarna skyldiga att lämna ut namn på den som har kört bilen vid hastighetsöverträdelsen. Men det kanske inte behövs. Tidningen Metro rapporterar att sex av tio bilägare hjälper polisen att peka ut personen som har kört för fort.

– Utan ägarnas hjälp skulle många slippa böter. En skarp bild räcker inte alltid för en identifiering, säger Anders Drougge, chef för polisens stationära kameraövervakning, till Metro.

Polisens statistik visar att 62 procent av de privata bilägarna väljer att peka ut personen som har lånat bilen. Resterande 38 procent uppger att de inte minns eller vill inte berätta. I dagsläget är bilägare inte skyldiga att uppge vem som har lånat bilen och fartsyndat. Det finns uppgifter om företag som enligt princip vägrar att samarbeta med polisen för att skydda sina anställda.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!