090713-bilarbetare-spränga

Bilarbetare hotar spränga fabrik

Krisen inom bilindustrin tagit extrema former. Franska arbetare ockuperar en bildelsfabrik i Chatellerault och hotar att spränga den i luften om PSA och Renault inte betalar ersättning för att de har slutat beställa från företaget.

 366 anställda på den franska bildelsleverantören New Fabris har ockuperat fabriken i Chatellerault. De hotar att spränga fabriken om inte PSA och Renault betalar 30 000 euro till varje anställd.

– Gasflaskorna är i fabriken. Allt är planerat och klart för att spränga, sade Guy Eyermann vid facket CGT på söndagen.

Bakgrunden till konflikten ligger i företagets konkurs den 16 juni. PSA och Renault stod för 90 procent av företagets orderingång och när de två franska biljättarna slutade att beställa delar gick New Fabris omkull. New Fabris anställda kräver att biljättarna ska betala ersättning till varje arbetare som kompensation för uteblivna beställningar. De hänvisar till att både PSA och Renault redan har betalat ut liknande ersättningar vid andra fall. Senast den 31 juli ska ersättningarna vara utbetalade.

Fabriken i Chatellerault tros vara fylld av bildelar och maskiner till ett värde av cirka fyra miljoner euro.

Personen på bilden har ingen koppling till innehållet i artikeln.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!