Foto: Shutterstock, Volvo och Volkswagen

Bilarna som klarar E10-bensin – och bilarna som inte gör det

Den 1 augusti 2021 övergår Sverige till att använda E10-bensin. Här har du listan över vilka bilmodeller biltillverkarna menar klarar övergången, samt modellerna som inte är redo för bytet och därmed inte ska tankas med nya bränslet.

2011 inleddes övergången från E5-bensin till E10 inom den Europeiska unionen (EU). Det var då snack om att Sverige kvickt skulle haka på i omställningen (endast lagändring genomfördes då), men det har nu dröjt tio år sedan Tyskland, som första land i Europa, började med E10 vid pumparna.
Nu är det däremot dags för Sverige att haka på de 14 EU-länder som hittills har gått över till E10. Den 1 augusti 2021 kommer det att vara E10-bensin som erbjuds på svenska drivmedelsstationer.

Varför E10?

Övergången från E5- till E10-bensin beror på den höjning av reduktionsplikten som riksdagen har beslutat om, från 4,2 till 6 procent. Det innebär en ökad inblandning av förnybara biobränslen i bensinen, i detta fall etanol. Till innan skiftet har inblandningen legat på fem procent, därav namnet E5. Efter skiftet är inblandningen tio procent, således är namnet E10. Beteckningen 95 kvarstår då det inte berör etanolinblandningen utan bränslets oktantal.
Anledningen till den ökade inblandningen är för att man vill uppnå minskad andel fossilt bränsle som i sin tur sänker utsläppen av växthusgaser.

Försvinner E5?

E5-bensinen som vi tankar i ytterligare några dagar försvinner inte helt, men alla drivmedelsstationer kommer inte att erbjuda E5 vid sidan om E10. Att vissa stationer fortsatt kommer att ha en E5-pump beror på att bilar som inte kan köra på E10 även framöver ska ha en chans att få rulla vidare. Då är det framför allt 98 oktan som gäller, men det kan även finnas E5 95 oktan, beroende på vad respektive drivmedelsbolag väljer att saluföra.

Utgående E5 med oktantal 95 utgår. E5 kommer att finnas kvar på vissa tankställen, då med framför allt oktantal 98. E10 med oktantal 95 tar över. Märkningen av de olika drivmedlen ser ut som på bilden och du hittar dessa på drivmedelspumpen samt på insidan av bilens tanklock (gäller nyare bilar).

Kan min bil köra på E10?

Alla bilar tillverkade från och med 1 januari 2011 är enligt lag tvungna att kunna köra på E10-bensin, så har du en bil som inte är äldre än så bör du kunna vara lugn. Även många äldre bilar kan köras med E10-bensin i tanken, men inte alla. För att få en överblick i vilka bilar som kan köras på E10, och vilka som inte kan det, ta en titt i listan nedan.

LÄS OCKSÅ: Ny märkning av drivmedel i hela Europa 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!