090528-bilbarnstolar-farliga

Bilbarnstol från Emmaljunga livsfarlig

Erkända tidningen Råd och Rön har testat elva olika bilbarnstolar. Av de testade stolarna är det en som utmärker sig extra – i negativ bemärkelse. Det är den svenska bilbarnstolen First Class 0+ med bas från Emmaljunga. Den klarar inte en frontalkrock.

Råd och Röns senaste test av bilbarnstolar visar att fästsystemet på Emmaljungas stol First Class 0+ är förenat med livsfara. Vid en frontalkrock släpper stolen från sitt fäste i basen, slår runt och slungas framåt med en oerhörd kraft, vilket man ser tydligt på den översta filmen nedan.

– Resultatet är skrämmande. Tidigare har vi sett utländska lågprisfabrikat som visat liknande resultat, men inget svensktillverkat som ens har varit i närheten av det här, säger testkoordinator Ronny Karlsson i Råd och Rön till SVT Rapport.

Testet ifrågasätts av trafikforskaren Thomas Turbell då bilbarnstolarnas krockskydd utfördes i 64  km/h i stället för i 50 km/h som brukligt. Han säger att om man kör tillräckligt fort kan man köra sönder vad som helst, inklusive bilbarnstolar.

Råd och Rön slår dock ifrån sig och försvarar sitt test.

– Hade vi varit för hårda hade ingen stol klarat sig, men nu gör ju de allra flesta det, säger han.

Samtliga bilbarnstolar i testet fick betyg på mellan sex och nio. Bilbarnstolen från Emmaljunga fick bara betyget två.

Bilbarnstolarna det handlar om är så kallade babyskydd för barn i viktklassen 0-13 kilo. Testet har utförts med en standardiserad krockdocka som motsvarar vikten, densiteten och lederna hos ett 1,5 år gammalt barn. Testet gjordes i ett personbilschassi, upprepade gånger. Varje gång basen på Emmaljungas bilbarnstol användes släppte babyskyddet från basen och for i väg, oavsett om basen var fäst med isofix i bilens egna fästpunkter eller med bilens säkerhetsbälte.

På bilden ovan ses bilbarnstolen First Class 0+ till vänster samt basenheten till höger.

Missa inte att läsa hela testet på Råd och Röns webbplats, länk finner du nedan.

 

Film: Emmaljunga krocktest med bas

 

Film: Emmaljunga krocktest utan bas

Läs hela testet av bilbarnstolar

Råd och Röns test av bilbarnstolar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!