100215-BeSafe iZi Kid X3

Bilbarnstolen BeSafe iZi Kid X3 återkallas

Nya bilbarnstolen BeSafe iZi Kid X3 har visat sig utgöra en livsfara för det åkande barnet om stolen är utrustad med ett visst bältessystemet. Nu återkallar företaget bakom BeSafe – HTS – stolarna med den felaktiga konstruktionen.

I höstas var BeSafe iZi Kid X2 den första bilbarnstolen att genomgå det nya och hårdare svenska bilbarnstolstestet Plus Test (läs mer här). Bilbarnstolen klarade testet och blev därmed första stolen ut att märkas med den nya säkerhetsetiketten.

Nu har uppföljaren till BeSafe iZi Kid X2, nämligen BeSafe iZi Kid X3 som lanserades i december förra året, också hamnat i rampljuset men av en helt annan anledning.

BeSafe iZi Kid X3, en stol för barn mellan 0 och 4 år (0-18 kilo), levereras nämligen med två olika bältessystem där det ena har visat sig vara förenat med livsfara för barnet. Bältessystemet som är felaktigt konstruerat levereras av Novarace. Ett funktionsfel på centraljusteringen gör att bältet inte låser sig vid hård inbromsning eller kollision utan släpper i stället med följd att barnet riskerar att flyga ur stolen. Felkonstruktionen upptäcktes när en köpare i förra veckan hörde av sig till HTS.

HTS och BeSafe återkallar nu alla bilbarnstolar av aktuell modell som har det felaktiga bältessystemet. Totalt berörs 32 sålda stolar i Sverige.

BeSafe iZi Kid X3 finns alltså även med ett annat bältessystem som inte är behäftat med konstruktionsfelet. Detta bältessystem levereras av svenska Holmbergs, en leverantör som HTS använt sig av sedan 1994.

För att du som förälder ska kunna avgöra om du har en BeSafe iZi Kid X3 med det felaktiga eller korrekta bilbältessystemet är det bara att jämföra din stols bälteskonstruktion med bilden ovan. Där ser du det felaktiga övre systemet samt det undre godkända och korrekta systemet.

HTS och BeSafe önskar att föräldrar med stolar med det felaktiga bältet eller föräldrar som känner sig oroliga kontaktar dem så snart som möjligt. HTS och BeSafe nås på 036- 18 16 90 samt support@hts.no.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!