070510_saab_93_facelift

Bilder på faceliftade Saab 9-3 har läckt ut

Trollhättans stolthet får en betydligt mer aggressiv och kaxig uppsyn, i vad som blir en sista uppdatering innan den helt nya ersättaren presenteras om två till tre år. Största nyheten är fyrhjulsdriften.

Detta är de första officiella bilderna på Saab 9-3 med helt nytt ”ansikte”. Trots fräckare och aggressivare uppsyn så är det under skalet som den mest efterlängtade nyheten finns. 9-3 får äntligen fyrhjulsdrift, en lösning som var klar redan när bilen introducerades under 2002. Tyvärr satte Saabs ekonomi stopp för det den gången.

På bilderna kan vi se att dörrlisterna har försvunnit, form före funktion som man brukar säga. Dessutom har dörrhandtagen bytts ut till samma typ som sitter på Cadillac BLS. Det gör produktionen billigare eftersom de båda bilmodellerna ska tillverkas parallellt i Trollhättan.

Däremot har Saab valt att behålla de gamla backspeglarna. Tvärtemot dagens rådande bilmode så har Saab alltså inte valt infällda blinkers i backspeglarna.

Det är tydligt att Saab har hämtat inspiration från den framgångsrika konceptbilen Aero X. Den nya grillen är större, kantigare och har mer krom än tidigare. Strålkastarna går längre bakåt och den nya skärningen i överkant gör att bilen får en arg blick med mycket attityd. Mer krom finns runt de nya större dimljusen som i sin tur ramar in det högre, smalare och trapetsoidformade nedre luftintaget.

Nya kaxiga Saab 9-3 börjar säljas i augusti och de fyrhjulsdrivna versionerna kommer något senare, framåt hösten. Bli inte förvånad om nykomlingen visas för allmänheten redan under Saabs stora 60-årsfirande i Trollhättan 7-10 juni.

Saabscene.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet