100823-bildator-sårbar

Bilens dator sårbar för hackare

Bilar med system för däcktrycksövervakning kan vara sårbara för hackerattacker. Enligt en amerikansk undersökning går det att ansluta sig till bilens dator och ta kontroll över olika funktioner.

  Studenter och forskare vid University of South Carolina och Rutgers University har genomfört tester som visar att moderna bilars datorsystem kan vara mycket sårbara för hackerattacker. Vägen in i datorn går via den trådlösa kommunikationen mellan bilen och däcken. System för trådlös däcktrycksövervakning uppges vara extra sårbara eftersom kommunikationen är okrypterad. Systemen kontrollerar inte vilka signaler som tas in.

I USA är det krav på att alla nya bilar tillverkade efter 2008 ska ha system för däcktrycksövervakning, liknande krav väntas komma till EU om två år. Attacker mot systemen är möjliga på avstånd upp till 40 meter och testerna visar att det är fullt möjligt att åka i en bil på motorvägen och ansluta sig till de kringliggande bilarnas datorsystem och ladda ned information eller till och med aktivera olika larm. Under testerna lyckades forskarna bara aktivera alarmet för däcktryck men det ska inte vara någon omöjlighet att ta kontroll över betydligt viktigare funktioner än så.

Det här är inte första gången frågan om bilarnas datorsäkerhet tas upp. Tidigare i år genomförde University of Washington och University of California San Diego tester som visade att det går att hacka sig in i bilars ECU-enheter och sätta på vindrutetorkarna, tuta och till och med låsa fast gaspedalen och inaktivera bromssystemet. Däcktrycksövervakningssystemet kan även göra det möjligt att spåra en bil eftersom varje trycksensor har en unik ID.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!