090715-försäljn-eu-uppåt

Bilförsäljningen äntligen uppåt i Europa

Äntligen ökar bilförsäljningen i Europa. För första gången på 14 månader steg den europeiska nybilsförsäljningen i juni och det är skrotpremierna som får äran. Det har dock inte hjälpt Saab som tappar 62 procent.

Vänder det nu? För första gången på 14 månader rapporterar branschorganisationen Acea ökande registreringssiffror från den europeiska nybilsmarknaden. Ökningen är marginell, nybilsförsäljningen i Europa steg med 2,4 procent i juni jämfört med samma månad förra året. Under hela juni såldes totalt 1,46 miljoner bilar. Det hjälper dock inte att vi så här långt in på året fortfarande ligger på minus. Facit för årets första sex månader visar en minskning på elva procent jämfört med fjolårets första halva.

Den återhämtning som nu kan skönjas tillskrivs helt och hållet skrotpremierna. Drygt 10 av EU:s medlemsstater har infört skrotpremier under året och det har gett effekt. De stora tillväxtmarknaderna är Tyskland (+40,5 procent), Italien (+12,4), Frankrike (+7,0) och Österrike (+4,0). Det finns dock länder som drar ned de genomsnittliga siffrorna. I Lettland föll försäljningen i juni med ofantliga 72,6 procent. Slovakien ligger inte långt efter med en minskning på 57,4 procent. Den svenska minskningen på 6,5 procent hjälpte också till att dra ned snittet.

Svenska Saab tar den inte så hedervärda titeln som det bilmärke som minskar allra mest i Europa. Saab tappade hela 62 procent av försäljningen i juni och sammanräknat för de första sex månaderna tappar Saab 57,1 procent. Nästan lika dåligt gick det för Chrysler som tappade 52,9 procent i juni. Den andra svensken, Volvo, tappade 14,5 procent i juni och har backat 22,8 procent hittills i år.

Extern länk

Fullständiga siffror från Acea (pdf)

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!