090424-bilförs-2009

Bilförsäljningen fortsätter falla i år

Registreringen av nya bilar fortsätter att minska. I alla fall om man får tro Bil Swedens prognos för fordonsmarknaden som förutspår en minskning 27 procent under 2009.

Ännu syns ingen ljusning på den svenska nybilsmarknaden. Raset kommer att fortsätta under hela 2009. Registreringen av nya personbilar väntas minska med 27 procent i år och uppgå till endast 185 000 bilar, enligt Bil Swedens nya konjunkturrapport för fordonsmarknaden. Det är inte bara personbilsmarknaden som spås en fortsatt nedgång. Lastbilsregistreringarna bedöms minska med så mycket som 33 procent.

Bil Swedens konjunkturrapport är dock inte bara dyster läsning. Miljöprestandan för de nya bilarna under 2008 förbättrades markant och den positiva utvecklingen tros fortsätta under 2009. Dessutom märks tecken på att begagnatmarknaden har börjat stabiliseras. Bilhandlarnas begagnatförsäljning ökar, direktimporten minskar och priserna har slutat sjunka.

Bil Sweden konstaterar dessutom att utskrotningen av gamla bilar minskade med en tredjedel under 2008 och fortsatte minska med 14 procent under det här årets första kvartal. Eftersom nybilsförsäljningen är svag och blir allt svagare innebär det att den svenska bilparken blir allt äldre. Bil Sweden återupprepar därför sitt krav på en skrotpremie för att rensa ut de gamla bilarna till förmån för nya och miljövänligare bilar.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!