Bilförsäljningen slår nya rekord

Under förra månaden gick försäljningen av både personbilar och lastbilar upp jämfört med oktober förra året. Sett till årets första tio månader är det samma positiva trend. Siffrorna från BIL Sweden visar också på nya rekord för miljö- och dieselbilar.

Under oktober ökade personbilsregistreringarna med 19,8 procent jämfört med samma månad förra året. Totalt 28 839 personbilar registrerades. Hittills i år, januari till oktober har registreringarna ökat med 6,1 procent. Lastbilsregistreringarna ökade totalt med 19,5 procent under oktober till 4 742, vilket är den högsta noteringen någonsin för en oktobermånad. Sett till hela året har lastbilsregistreringarna ökat med elva procent. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade i oktober med 18,1 procent och tunga lastbilar över 16 ton ökade med 25,5 procent. Hittills i år har lätta lastbilar ökat med 11,3 procent och tunga lastbilar har ökat med 16,1 procent.

– Oktober var en mycket bra månad på bilmarknaden, med kraftiga uppgångar för både personbilar och lastbilar. Fordonsregistreringarna är en viktig konjunkturmätare och registreringssiffrorna för oktober visar att det är fortsatt bra fart i den svenska ekonomin,  säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Under oktober månad uppgick registreringen av miljöbilar till 6 047, en ökning med hela 121 procent jämfört med oktober 2006. Miljöbilsandelen i oktober var 21 procent vilket är den högsta nivån någonsin för en enskild månad. Förra årets oktobermånad hade en miljöbilsandel på 11,3 procent. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 16,7 procent jämfört med 12,7 procent samma period förra året.

Andelen dieselbilar av de totala nybilsregistreringarna var 36,9 procent i oktober vilket är den högsta noteringen någonsin för en enskild månad. Under oktober förra året var dieselandelen 23,4 procent. Hittills i år ligger dieselandelen på 31,3 procent jämfört med 18,2 procent samma period förra året. Dieselandelen i Sverige ligger fortfarande väsentligt under snittet i Europa där över 50 procent av nybilsförsäljningen består av dieselbilar.

Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp på högst 120 g/km ökade under oktober med 168 procent. Bilar med max 140 g/km koldioxidutsläpp ökade med 102 procent. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 g/km var 12,2 procent i oktober i år jämfört med 7,1 procent oktober förra året.

– Både miljöbils- och dieselandelen nådde nya rekordnivåer under oktober. Det här är mycket positivt för miljön och innebär att koldioxidutsläppen från nya bilar sjunker snabbt, säger Bertil Moldén.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!