071218-svensk-bilindustri

Bilindustrin kräver miljardsatsning

Bil Sweden vill se fordonsforskning för 7,5 miljarder kronor över fem år. Saab och Volvo kräver nu att regeringen gör en långsiktig satsning för att driva forskningen framåt.

Under tisdagen lämnar fordonsindustrins intresseorganisation, Bil Sweden, över det förslag som industrin kommit överens om till regeringen. 

– Vi har ett flygplan som susar fram på 10 000 meters höjd i 1 000 kilometer per timme. Det är inte bra om detta plan måste landa och vi inte vet om det skall få bränsle och kan starta om för att flyga vidare, säger Bil Swedens VD Bertil Modén till Göteborgs-Posten. Med enklare ordalag kan man säga att bilindustrin kräver besked om framtiden från regeringen. Det stillestånd som råder för tillfället inom fordonsforskningen ska inte behöva inträffa igen.

Bil Sweden kräver att staten går in med 500 miljoner kronor om året. Den summan kommer med råge att matchas av industrin. Volvo ska skjuta till 500 miljoner kronor, lika mycket står den övriga bilindustrin för. Totalt blir summan 7,5 miljarder kronor fördelade över en femårsperiod.

Det uteblivna stödet till forskning från staten blir ett problem för Saab och Volvo PV som ägs av utländska företag. GM och Ford tittar naturligtvis på var de får mest valuta för forskningspengar som de skjuter till. Får man inget stöd från den svenska staten hittar man lätt andra ställen att bedriva forskning på där staten är villig att bidra till utvecklingen.

Förutom ökad satsning på skola och utbildning har man identifierat fem områden som bör förbättras:

1. Transporteffektivitet. Intelligenta transportsystem, logistik och intermodala transportlösningar.  

2. Energi och miljö. Förbränningsprocesser, effektivisering av dagens förbränningsmotorer och nya framdrivningskoncept.  

3. Fordons- och trafiksäkerhet. Ökat fokus på aktiv säkerhet.  

4. Allmän fordonsutveckling. Lätta konstruktioner och elektronik.  

5. Produktionsutveckling.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!