080109-bilindustri-framtid

Bilindustrin tror på mindre bilar

81 procent av bilindustrins ledare tror att små och billiga bilar kommer att ta större del av marknaden. Crossovers och lyxmodeller kommer också att vara heta segment, visar en utfrågning av världens bilchefer.

Höga chefer från elva länder har svarat på frågor om hur de tror att bilmarknaden kommer att utvecklas. En klar majoritet av dessa förutspår ökad efterfrågan på billiga instegsmodeller och nya tekniska lösningar. Den globala försäljningen av hybridbilar förväntas även den öka. 43 procent av cheferna tror att den totala försäljningen av hybridbilar under 2008 kommer att överstiga 700 000. Detta kan jämföras med mellan 500 000 och 600 000 bilar under 2007.

Den årliga undersökningen görs av den finansiella konsultbyrån KPMG LLP. De frågar höga chefer inom olika bilföretag och underleverantörer hur de ser på industrins framtida utveckling. Det här året var svaren betydligt mer optimistiska än föregående år. 26 procent av de tillfrågade spådde att lönsamheten inom bilindustrin kommer att öka de närmaste fem åren. Endast 16 procent var lika optimistiska i de två föregående undersökningarna. De ljusa framtidsprognoserna tros bero på att fabrikernas överkapacitet har minskat. 30 procent av de tillfrågade cheferna anser att det inte längre finns outnyttjade resurser i fabriker världen över.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!