Bilindustrin vill att folk kör snålare

Europas biltillverkare vädjar till EU:s hjälp för att förmå bilisterna att köra snålare. Om koldioxidutsläppen ska sänkas tycker biltillverkarna att de inte ska behöva dra hela lasset själva.

Alla vet vi att ett lugnt och planerat körsätt kan sänka bränsleförbrukningen avsevärt. Ändå är det nog långt ifrån alla som alltid tillämpar tekniken. Men nu har Europas biltillverkare tröttnat på bilisternas tunga högerfötter. Nu vill man att EU anstränger sig för att göra något åt bilförarnas körstil. Bilindustrin vill att EU i större utsträckning ska sprida budskapet om det miljövänliga sättet att köra bil. Ford Europas miljöchef Wolfgang Henningsäger till Wards Auto att det borde vara ett samlat ansvar att minska koldioxidutsläppen. Han menar att hela bördan inte kan läggas på biltillverkarna. Wolfgang Henning fortsätter med att teknik ensamt inte kan lösa problemet med de höga utsläppen av koldioxid. Även bränsleleverantörer, politiker och konsumenter bör ta sitt ansvar i frågan.

EU:s mål är att sänka utsläppen till max 130 gram per kilometer innan 2012. För att åstadkomma denna sänkning har pressen främst legat på biltillverkarna att utveckla tekniken. Men nu vill alltså dessa att även ett snålare körsätt ska bidra till sänkningen. Studier har visat att ett miljövänligt körsätt kan minska förbrukningen med ett antal procent. Flera länder i Europa har redan infört program för att få bilförarna att köra snålare. I Sverige är en miljövänlig körstil sedan december 2007 ett måste för alla som tar nytt körkort. Svårigheten ligger i att få folk att fortsätta köra snålt även efter uppkörningen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!