Bilister kör mot färdriktningen – kan ej bötfällas

Cyklister har fått möjlighet att cykla mot färdriktningen på Stockholms gator. Nu följer bilister efter – och kan inte bötfällas.

I höstas blev det fritt fram att cykla i båda riktningarna på hundratalet av Stockholms enkelriktade gator. Detta efter ett försök som pågått under sommaren för att bland annat underlätta åtkomst till de stora cykelstråken i staden.

I och med omläggningen plockades skylten ”förbud mot infart” ner på de berörda gatorna och ersattes av ”förbud mot motortrafik utom moped klass 2”. Det har fått som följd att många bilister svänger in på de gatorna och alltså kör mot färdriktningen.

– De bryr sig inte eller förstår inte. Det är tråkigt att se, berättar Per-Åke Tjärnberg på trafikkontoret för lokaltidningen Södermalmsnytt.

Bilisterna gör det dessutom utan att riskera rättsliga påföljder eftersom ändringen ännu inte finns i trafikliggaren, där alla trafikregler skrivs in.

– Då kan inte vi bötfälla. Skyltarna blir officiella först när de står i liggaren, säger cykelpolisen Fredrik Hellgren och menar att kaos hotar i vår när cykelsäsongen börjar och efterlyser en blixtinsats innan fler bilister ser sin chans att trotsa skyltarna.

Omskyltningen har gått för fort menar han och efterlyser nya varningsskyltar och en kampanj för att uppmärksamma bilisterna på de nya reglerna.

Hög arbetsbelastning är orsaken till det hela menar Per-Åke Tjärnberg men tycker samtidigt inte att trafikkontoret skulle ha dragit i bromsen och väntat med omskyltningen. Nu ska det här införas så att polisen kan börja övervaka detta på ett normal sett. Trafikkontoret ska också undersöka om ytterligare skyltar kan behövas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!