090409-mc-olyckor-bilister

Bilister orsakar sex av tio mc-olyckor

64 procent av alla mc-olyckor med fler än ett fordon inblandade orsakas av bilister. Det visar en undersökning från Trygg-Hansa. I endast 30 procent av olyckorna är mc-föraren vållande till olyckan.

Trygg-Hansa har analyserat 596 motorcykelolyckor som har drabbat försäkringsbolagets försäkringstagare mellan 2006 och 2008. Resultatet av studien visar att i 64 procent av fallen har en inblandad bilist orsakat olyckan. Oftast sker olyckorna när något av fordonen ska svänga.

– De absolut vanligaste orsakerna till trafikolyckor som involverar mc är att en bilförare missbedömt avståndet till en motorcyklist vid en vänstersväng eller att bilisten missat att denne själv har väjningsplikt, säger Lars Nilsson, chef för Skadestopp på Trygg-Hansa.

30 procent av olyckorna vållades av mc-förarna själva. Olyckorna har då oftast skett genom att man har kört på en bil bakifrån. Undersökningen visar även att en majoritet av de som omkommer i mc-olyckor är yngre förare. Fem av de åtta mc-förare som omkommit i olyckor under 2007 och 2008 är 80-talister.

– Många unga förare kör numera väldigt kraftfulla motorcyklar och tyvärr även alldeles för fort. Vi har till exempel sett att flera dödsolyckor sker i samband med omkörning av en eller flera personbilar i alltför hög hastighet, säger Lars Nilsson.

Inför motorcykelsäsongen råder Trygg-Hansa att följande saker ska tänkas på:

Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, dräkt, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Detta gäller även passagerare.

Bär ljusa, gärna reflekterande kläder och hjälm som      syns i trafiken.

Kör alltid med tänd belysning.

Kör riskmedvetet - tänk på att andra har svårt att      uppmärksamma dig som MC-förare.

Gå en fortbildningskurs i "avrostning" inför      säsongen.

Anpassa hastigheten - för hög hastighet är orsaken      till cirka 90 procent av de allvarligaste olyckorna.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!