Foto: Ford

Bilister som även cyklar är mer observanta i trafiken

Ny undersökning visar att bilister som även tar sig an trafiken per cykel är mer observanta – även på väldigt små scenarion.

Fords kampanj ”Share The Road” har som uppgift att skapa harmoni mellan olika typer av trafikanter och därmed forma en säkrare miljö. Nu har man gjort en undersökning bland 2 000 trafikanter i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland som visar att bilförare som även har erfarenhet av att cykla i trafiken är mer observanta.Deltagarna har fått se två fotografier på samma miljö men med detaljer som skiljer bilderna åt. De med erfarenhet från både cykel och bil hittade skillnaderna på i snitt 9,25 sekunder mot 10,68 sekunder för de som enbart körde bil. Den först nämnda gruppen hade dessutom tre procents större träffsäkerhet. Ett par av bilderna kan du själv se i galleriet nedan. Kan du se skillnaden?Kampanjen har tidigare haft virtuella ”hjulbytar-kurser” som visat att 60 procent av deltagarna efter utbildningen har ändrat sitt trafikbeteende. Ett smakprov på kursen kan du se på 360-graders-klippet nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!