060906_ford Foto: Wieck

Bill Ford avgår som vd för Ford!

Under tisdagen meddelade Bill Ford att han avgår som vd för biljätten Ford. Samtidigt presenterades hans ersättare. Han heter Alan Mulally och kommer närmast från flygplanstillverkaren Boeing.

1998 utsågs Bill Ford till styrelseordförande för det företag hans farfarsfar en gång startade. 2001 tog han över som vd för ett företag som var på väg nedåt och inte har det gått mycket bättre sen dess, hittills i år har förlusten blivit 10,6 miljarder kronor. Han har under 2006 tagit fram planen ”Way forward” som ska hjälpa Ford ur sin kris. 

I går meddelades dock att Bill Ford inte kommer att fullfölja Way Forward som vd. Han lämnar posten som vd men kommer att vara kvar som styrelseordförande och fortsätta jobba med Ford på heltid.

Alan Mulally heter den man som nu tar över som vd på Ford. Han är 61 år och kommer närmast från flygplanstillverkaren Boeing där han var vice vd. Att ta någon utanför företaget, till och med utanför bilindustrin är ett medvetet drag från Fords sida för att ”röra om i grytan”.

– Jag kommer inte att göra några radikala förändringar på en gång, säger Mulally. Jag har jobbat med Bill under några månader nu och lärt mig vad som pågår och vilka nedskärningar som ska göras. De ska fortfarande träda i kraft och det känns som rätt riktning för mig och hela företaget.

Bill Ford har föreslog för styrelsen att en vd skulle anställas redan under försommaren. Sedan dess har arbetet att hitta en ersättare pågått för fullt och Mulally är styrelsen och Bill Fords eget val.

På frågan om varför han avgår svarar Bill Ford:

- Jag har haft för många hattar på mig. Det blev tydligt för oss att vi behöver någon som kan vända verksamheten och få oss på fötter igen. En riktig lagspelare och kapten.

Första gången de var i kontakt var i juli. Efter det mötet, och lite forskning kring Mulallys bakgrund och meriter gjorde honom till Fords toppkandidat.

– Han byggde upp Boeing igen efter den 11 september när flygbranschen var, minst sagt, uttorkande, säger Ford.

I går var också första gången den övriga företagsledningen fick träffa sin nya chef. Teorier sa att Mulally kommer bara för att den nye operative chefen, Mark Fields, gjort ett dåligt jobb men Bill Ford försäkrar att fallet inte är så.

– Det här kommer att bli perfekt för Mark. När han får problem har han någon att gå till som varit med om det här förrut, säger Bill Ford. Mark har absolut inte gjort ett dåligt jobb, tvärtom.

Alan Mulally kommer tillträda sin nya post successivt och väntas vara i full gång i början av oktober.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!