Billig Nissan totalmosas i krocktest av annan billig Nissan

Det gäller att göra rätt val vid köp av bil om man har livet kärt. Att satsa på det absolut billigaste är inte sällan en dum strategi, men tyvärr har inte alla möjligheten att välja och vraka bland bilarna.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Amerikanska säkerhetsinstitutet IIHS har släppt en film där vi ser två billiga Nissan-modeller krocktestas mot varandra – front mot front. Inte enligt den tuffa 25-procentsöverlappningsmodellen utan med vanliga hederliga 40 procent överlappning som bland annat Euro NCAP använder sig av.

I ena ringhörnan står Nissan Versa (silverfärgad), märkets billigaste modell (går även under andra namn i olika delar av världen) på USA-marknaden. Dagens Versa har funnits i fem år och är därmed vad man kan anse en modern bil sett till bland annat konstruktion.
I motsatt ringhörna står Nissan Tsuru (röd) som även den går under andra namn i olika delar av världen. Tsuru tillverkas i Mexiko och är den bilmodell som kostar mindre än någon annan ny bil i landet. Men det finns så klart en anledning till varför den är billig. Tsuru började tillverkas 1990 och är därmed en konstruktion från 1980-talet.

Har det hänt något under de 20-25 år som skiljer konstruktionerna? Svaret är rätt och slätt ett rungande ja. Ta en titt på filmen ovan så ser du skillnaderna.

I Tsuru skulle chanserna till överlevnad vara minimala medan Versa, som till skillnad från Tsuru har krockkuddar och en massa andra säkerhetsdetaljer, bjuder på bra krockskydd. Det ska tilläggas att Nissan Tsuru nyligen krocktestades av Latin NCAP och då kammade den hem... noll poäng. Modellen ska sluta tillverkas i april 2017. Då går Mexikos billigaste bil ur tiden och med tanke på allt fokus på säkerhet borde det vara en bra grej.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!