091109-kina-tillväxt 2009

Bilmarknaden i Kina växer så det knakar

Här hemma i Europa och på den amerikanska bilmarknaden kan man svagt börja skönja en vändning till det positiva. Så är det inte i Kina – där säljs det bilar som aldrig förr.

USA har länge kunnat tituleras världens största bilmarknad. Men det var förr det. I dag är det i stället Kina som är innehavare av titeln och några funderingar på att lämna den ifrån sig ser kineserna inte ut att ha.

Under oktober månad såldes det 923 154 bilar i Kina. Det är en uppgång med ofantliga 79,6 procent jämfört med oktober månad förra året. Och då ska man komma ihåg att världen nyss genomgått en rejäl tur nere i det ekonomiska bottenträsket – och är det fortfarande även om det börjar ljusna en aning på himlen.

Men allt är inte guld och gröna skogar i Kina (ironi). Jämför man försäljningen i oktober med försäljningen i september är den en nedgång med 9,8 procent från 1,02 miljoner sålda bilar till ovan nämnda 923 154 bilar. Totalt har det sålts 8,08 miljoner bilar i Kina under årets tio första månader.

Under årets tre första kvartal (januari till och med september) såldes 9,66 miljoner fordon (bilar, bussar och lastbilar) vilket betyder att om försäljningstakten fortsätter i samma stil spränger landet tolvmiljonersvallen innan året är slut. En tolvmiljonersvall som Kinas regering har som mål att spränga först om två år.

Kinesiska bilanalytiker räknar med att bilförsäljningen nästa år ökar med minst 25 procent.

Snacka om het bilmarknad och att det är viktigt för biltillverkarna att etablera sig i det stora landet i öst. Volvo finns redan representerat där och Saab är på god gång om man tar hänsyn till företagets planer inför framtiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!