090512-bilpendla-infarkt

Bilpendlare löper större risk för hjärtinfarkt

Umeå universitet har låtit undersöka 2 800 personer som pendlar till jobbet på olika sätt. Resultatet av studien visar att de som åker bil till jobbet löper 70 procents större risk att drabbas av hjärtinfarkt.

2 800 personer har ingått i en studie utförd av Umeå universitet. Där har de undersökt risken för hjärtinfarkt hos personer som pendlar till jobbet med bil, med buss, med cykel eller genom att promenera. Studien visar att de som åker bil löper 70 procents större risk att drabbas av hjärtinfarkt än övriga nämnda pendlarkategorier. De som är fysiskt aktiva på väg till och från arbetsplatsen påverkas gynnsamt vad gäller vikt, blodfetter, blodproppsbenägenhet och inflammation.

Ett arbete med hög fysisk aktivitet hjälper också till att minska risken för hjärtinfarkt, men detta gäller enligt studien enbart män.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!