Opel Adam Foto: CarPix

Adam heter jag – Opel Adam

Opel har länge varit i görningen att göra en ny stadsbil, mindre än Corsa. Junior har den kallats då vi visat spionbilder och skrivit om den. I dag, tillsammans med färska spionbilder, kan vi meddela att modellen ska heta Adam.

Volkswagen har Up, Skoda har Citigo och Seat har Mii – tre små syskonbilar med en totallängd på strax över 3,5 meter.

 Opel vill inte vara sämre och har den senaste tiden utvecklat sin nya minibil som ska fylla tomrummet under småbilsmodellen Corsa. Vi har hittills pratat om den nya modellen som Junior men nu vet vi att den ska heta Adam. Låter lite konstigt kanske – Opel Adam – men det är namnet enligt tyska Auto Bild. Om du nu undrar varför just Adam och inte Bertil eller Lennart så beror det på Opels grundare som hette just Adam i förnamn.

 Auto Bild berättar också att det är premiär för bilen redan den 8 maj, alltså om bara knappt två veckor.

 Opel Adam ska enligt uppgifter vara 3,7 meter lång och baseras på en förkortad version av nästa generation Corsas plattform. Det betyder att den kommer att vara dryga 1,5 decimeter längre än Volkswagen-gruppens trio och därmed inte riktigt konkurrera på samma villkor. Fyra vuxna sägs få plats i Adam på en och samma gång.

 En ny generation motorer kommer att få se dagens ljus i och med Opel Adam, motorer som kommer att användas även i nästa Corsa. Direktinsprutade tre och fyra cylindrar är det som gäller, cylindervolym från 1,0 till 1,4 liter. Lite längre fram i tiden kan det också komma två helt nya 1,6-litersmaskiner, en för bensin och en för diesel, båda turboladdade.

 Den stora publika premiären, utöver avtäckningen om tolv dagar, väntas bli på Parissalongen i höst. Säljpremiär i början av 2013 och den tyska prislappen lär hamna på under 90000 kronor.

 På de dagsfärska bilderna nedan ser vi Opel Adam spänna musklerna under sina första varv någonsin på Nürburgring.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!