090630-alfa-romeo-milano

Alfa Romeo Milano filmad

Alfa Romeo Milano – arvtagaren till 147 – såg vi senast på en parkering i ett kallt och snöigt Arjeplog. Nu har den italienska golfklassutmanaren siktats på varmare breddgrader – närmare bestämt på och runt Nürburgring.

På bilsalongen i Bologna förra året förklarade Alfa Romeo-chefen Luca de Meo att den Turin-baserade biltillverkaren under sista kvartalet i år ska lansera en efterträdare till 147 vid namn Milano. Det är sannerligen dags med tanke på att 147 snart har tio år på nacken.

Alfa Romeo Milano är alltså en golfklasstor bil, precis som 147, men kommer att ses som lite mer premium, eller kanske exklusiv, än vad Toyota Auris, Honda Civic och Volkswagen Golf gör. Milanos främsta konkurrenter kan man nog se i BMW 1-serie och Audi A3 och delvis Mercedes A-klass (eller B-klass också om man så vill). Åtminstone är dessa de främsta konkurrenterna om man tittar på prislappen.

Trots det hyfsat tunga kamouflaget på Milanon på bilderna och filmen ser vi tydligt var formerna kommer ifrån – lilla MiTo… som i sin tur har lånat sina drag från sportbilen 8C Competizione.

När ”galonbyxorna” plockas av om några månader lär vi få se ett klassiskt Alfa-nylle med den välkända djupa grillen omgiven av två något droppformade strålkastare. Baktill får rumpan en tuff utformning med runda ljus, ungefär som på MiTo.

Milano grundar sig på samma Fiat-plattform som Lancia Delta och Fiat Bravo redan använder sig av. Bilen på bilderna och filmen är femdörrarsversionen. Troligtvis kommer en även en tredörrarsversion för att valmöjligheterna ska bli desamma som hos utgående 147.

Under huven kan vi förvänta oss samma bensin- (T-Jet) och dieselmotorer (Multijet (MJT)) som Fiat Bravo i dag handskas med. Det betyder två bensinare på 1,4 liter med effekt på 120 respektive 150 hästkrafter samt en 1,6-litersdiesel på 105 hästkrafter och en 1,9-litersdiesel på 120 hästkrafter. En snabb och sportig GTA-version lär också dyka upp kort efter lanseringen av Milano. Men om det blir med V6-motorn från GTV på 265 hästkrafter eller en ny turbomatad fyrcylindrig maskin tvistas det om fortfarande. Varför inte trycka ned den lilla turbomatade 1,75-litersmotorn som MiTo GTA presenterades med?

Alfa Romeo Milano kommer att begå världspremiär på Frankfurtsalongen i september. Försäljningen drar igång i slutet av året eller i början av nästa.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!