090116-mercedes-cls-2011

Andra generationen Mercedes CLS visar fejset

Här har vi den skyldige! Mercedes modell som startade en helt ny trend i bilvärlden – fyrdörrars coupéer. Bilen vi pratar om är så klart CLS och vi har ett gäng spionbilder som visar, inte bara fejset på den, utan även det mesta andra.

Året var 2004 då Mercedes CLS dök upp med dunder och brak. Många var skeptiska till bilens format och utseende – coupélinjer i kombination med fyra dörrar. Men skepticismen har lagt sig och många har nu en helt annan inställning till bilen, inte minst andra biltillverkare med tanke på att de på löpande band visar upp nya modeller eller koncept baserade på samma format.

Nu har vi lyckats få tag på bilder, de enda som finns faktiskt, som visar nästa generation CLS från nästan alla håll och kanter. Trots tung kamouflering så har Mercedes låtit taket blotta sig i sin nakenhet. Anledningen är att takets profil inte bjuder på något överraskande, utan i stort sett stämmer överens med dagens generation. Det är i stället under plastsjoken som det nya gömmer sig – omgjord front, dörrsidor och bakända. Strålkastare och bakljus lär också få sig ett upplyft. Vad vi däremot ser under kamouflaget är att de nuvarande dubbla ovala ändrören byts ut mot mer integrerade rektangulära doningar.

Nästa CLS baseras på samma plattform som nya E-klass som debuterade på Detroitsalongen för några dagar sedan. Det blir alltså inte den plattform som S-klass använder sig av, trots vissa tidigare rykten.

CLS, som blir något större än vad den är i dag, får ett riktigt intressant motoralternativ. En hybriddrivlina, samma som den som presenterades i S 400 BlueHybrid på Parissalongen i oktober. Övriga motorer hämtas från nya E-klass, både diesel- och bensinvarianterna. Det innebär överlag effektivare motorer med mer kraft och mindre utsläpp samt lägre förbrukning.

Sist men inte minst lär det komma en AMG-version på 525 hästkrafter. Förhoppningsvis i lättat utförande med tanke på AMG-chefens uttalande i går (länk nedan).

Nästa generation Mercedes CLS lanseras under 2010 som årsmodell 2011.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!