060511_audi

Audi laddar med nya modeller

Audi följer upp säljsuccén med stora suven Q7 med en mindre Q5 inom ett par år, samtidigt står en ny A4 redo i kulisserna.

Audi Q5

Audi håller på att utveckla en BMW X3-utmanare under namnet Q5. Debuten är planerad först till början av 2008, ungefär samtidigt som de helt nya konkurrenterna Mercedes MLK (mindre version av ML-klass) och Volvo XC50.

Audi Q5 baserar sig nästa generation A4 (se nedan) och kommande A6-modell. Från Ingolstadt ryktas det att Auditeknikerna jobbar med att få ner V8-motorer i Q5, detta för den viktiga amerikanska marknaden. Om det blir V8 eller inte är ännu oklart, men i så fall tvingas man längsmontera motorerna. Övriga motoralternativ som är aktuella för Q5 är 2,0 TFSI och 3,2 V6 tillsammans med en rad olika dieslar för den europeiska marknaden. En sjuväxlad DSG-låda är under utveckling både för Q5 och övriga kommande Audimodeller.

Spionbilderna visar ombyggda (högre/bredare/längre) befintliga S4-bilar under förtest på Nürburgring.

Före premiären kommer Audi presentera Q5 som designkoncept för att avläsa kundtrycket på modellen. Konceptet visas antagligen på 2007-års Detroitsalong.

Audi A4

Före lanseringen av Q5 är det dags för en ny generation A4. Nuvarande A4 (internkod B7) kom 2004 men är i princip en ansiktslyft variant av A4-modellen som kom 2000 (med internkod B6). På Frankfurtsalongen 2007 är dags för B8-versionen att lanseras. 

Nästa generation A4 kommer att få en mer kompakt design. I motsats till de flesta andra bilmodeller ryktas nästa A4 krympa i storlek på utsidan. Längden minskar tio till femton centimeter, men de handbyggda prototyperna på spionbilderna visar att bredden ökar något. Nya A4 får bredare spårvidd fram och bak, och tillsammans med den lite snofsiga designen som just introducerats på TT lär A4 se betydligt mer biffig ut än dagens.

Hårdaste konkurrenten för nästa A4 blir givetvis BMW 3-serie (E90) som kom 2005 och nästa generation Mercedes C-klass som kommer om ett år. 

Som alltid blir det ett brett register i motorutbudet. Alltifrån 1,6-liters fyrcylindriga FSI-bensinmotorer till nya RS4 med V8-motor på 4,5 liter och 500 hästkrafter.

Dieselmotorerna får effekt mellan 120 och 245 hästkrafter. Heta rykten om en snålversion baserad på ren dieseldrift eller som dieselhybrid visar att Audi följer efter Lexus i premiumklassen med så kallade miljöbilar.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!