Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

Audi Q9 snart redo att möta BMW X7

Audi vill också vara med i segmentet ”jättestor och dyr suv”. Q9 har nu setts i österrikiska delen av Alperna och på Nürburgring. På sistnämnda ställe noterar vi lite nyheter.

Q7 var länge herre på täppan i Audis suv-program, men för ett par år sedan kom Q8 som förvisso är mindre än Q7 men är dyrare och ”lyxigare”. Snart ska de båda brädas, för in i modellprogrammet kliver så småningom Q9 som vi såg under vintertest i Norrland i början av året.

Vår spionfotograf har fångat Audi Q9 på bild än en gång, eller rättare sagt två gånger (”en gång sågs den två gånger”). Ena delen bilder visar Q9 i form av en mula, det vill säga Volkswagen Atlas-kaross med Audi-front. Andra delen bilder visar Q9 i ett mer produktionsmässigt utförande, det vill säga en prototyp där vi ser modellens slutgiltiga kaross, även om det är svårt att se. Vi ser även de korrekta bakljusen.

1 av 2 Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix
2 av 2 Foto: Heinz Toni Sesterheim / CarPix

Q9 är inget annat än Audis svar på BMW X7 och Mercedes GLS, två rejäla och lyxiga suvar som vi i fjol lät testa mot varandra. Det betyder att Q9, jämfört med Q7, bör växa med minst en decimeter för att nå upp till konkurrenterna rent längdmässigt. Det skulle i så fall innebära 515 centimeter, minst.

För att Audi Q9 ska ligga rätt i tiden gäller det att drivlinan håller måttet, och då syftar vi inte på en mustig V10-diesel eller en spänstig V8-bensinare som kunde vara vanliga förr.
Audi Q9 får sannolikt en laddad drivlina där en 3,0-liters, bensindriven V6-motor samarbetar med en elmotor, kanske med samma specifikationer som i A8 60 TFSI e.

Det finns uppgifter som menar att Audi Q9 endast ska säljas i Kina, men vi tror att Audi tänker bredare än så i och med att BMW X7 och Mercedes GLS är globala modeller.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!