081119-audi-r8-gt3

Audi R8 GT3 – värstingen från Ingolstadt

För några månader sedan presenterade Audi en ny värstingversion av R8, nämligen R8 GT3. Det handlar om en racingbil med minst 550 hästkrafter, men det härligaste är att den även kommer att finnas som gatlegal version.

Här är de första riktiga bilderna på nya Audi R8 GT3 som utvecklas av Audi Motorsport. Bilen, som bär projektnamnet R16, ska sporadiskt delta, först och främst i testsyfte, i nästa års racingserie som lyder under FIA:s GT3-reglemente. Året efter lär det bli full rulle på racingbanorna med fullständigt deltagande.

Den mittmotoriserade R8 GT3 är inte bestyckad med en V8 som vi är vana vid från vanliga R8. I stället handlar det om en kraftfull V10-motor som levererar 550 hästkrafter eller mer. Till drivlinan hör en nyutvecklad sekventiell sexväxlad låda. Eftersom GT3-reglementet inte tillåter fyrhjulsdrift ligger drivningen i R8 GT3 i stället över bakaxeln.

Bilens front har modifierats en hel del och bak på bilen har en jättevinge monterats. Anledningen till detta är att generera så mycket downforce som möjligt.

Så räkna med att R8 GT3 blir en riktig best med grym väghållning och ruggiga prestandasiffror.

Du som har köpt en R8 och önskar att din Audi-racer vore lika vass som GT3-versionen kan pusta ut. Enligt GT3-reglementet måste varje deltagande bil också säljas som, mer eller mindre, icke modifierad gatlegal version – om än i en limiterad upplaga. Säljstart lär bli bortåt hösten 2009 och prislappen rätt rejäl.

Bakom ratten på bilen som fotades på tyska Nürburgring sitter ingen mindre än vane Audi-föraren Frank Biela. Enligt uppgift körde han varvet på 8 minuter och 41 sekunder. Inga imponerande siffror kan tyckas, men då ska man ha i åtanke att banan var regnvåt och att lufttemperaturen låg strax över nollan.

Audi R8 GT3, antagligen med Frank Biela bakom ratten, kommer att tampas med bilar som Aston Martin DBRS9, Corvette Z06.R, Ferrari F430 GT3, Lamborghini Gallardo GT3 och Porsche 911 GT3 när det väl är dags för tävling i FIA GT3 European Championship.

Läs mer

Provkörning

Test

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!