090619-audi-r8-v10-spider

Audi R8 V10 Spider filmad runt Ringen

Det börjar bli dags för Audi R8 Spider att göra debut. Därför testas bilen intensivt innan det blir premiärvisning på Frankfurtsalongen i höst. Lyckligtvis behöver vi inte vänta så länge, för redan nu kan vi bjuda på en film med R8 V10 Spider i huvudrollen.

Det har snart gått ett år sedan vi senast visade spionbilder på Audi R8 Spider, Ingolstadts supersportbil utan tak. Sedan dess har det mer eller mindre varit knäpptyst om bilen, men nu har vår spionfotograf inte bara lyckats plåta Audi R8 5,2 FSI Spider quattro, som är dess fullständiga namn, utan även fått den att fastna på film.

Audi R8 V10 Spider, som vi kort och gott kallar den, var antagligen menad att debutera på Genèvesalongen i våras, men något gjorde att premiären har skjutits upp. Troligt är det att den begår sin publika debut på hemmaplan, Frankfurtsalongen i september, i stället. Då vid sidan om nyligen visade Audo A5 Sportback.

Precis som på övriga öppna bilar från Audi handlar det om tygtak även på R8-modellen. Tyvärr finns det inga bilder eller film med suffletten nedfälld. Audi genomför helt enkelt sina tester med taket uppe då de inte vill avslöja för mycket innan världspremiären.

Vad som är intressant med Spider-versionen är att den debuterar med V10-motorn under huven, alltså en 5,2 liter stor FSI-motor på 525 hästkrafter och 530 newtonmeter. V8-motorn på 4,2 liter och 420 hästkrafter, som coupéversionen lanserades med från allra första början, kan eventuellt göra debut något senare. Men det ryktas också om att Audi väljer att vänta med denna då det är dags för nästa generation R8.

V10-motorn, som bjuder på ett ljud några snäpp vassare än lillebror V8:an, ger coupéversionen riktigt fina prestandasiffror. 0-100 km/h går på 3,9 sekunder och toppfarten är 316 km/h. Den taklösa Spider-versionen får liknande siffror, men räkna med att den tappar en tiondel eller två på sprinten upp till hundra tack vare lite extra vikt.

Motorn är kopplad till en sexväxlad manuell låda för de köpare som inte kryssar för R-tronic-lådan. Då får man paddlar bakom ratten att leka med samt automatisk mellangas vid nedväxlingarna.

Det har snackats om att Audi redan i Frankfurt i höst tänker visa upp 2011 års modell av R8, hur märkligt det än kan låta. Av detta blir det ingenting i och med att Audi inte vill att bilen ska tappa i form av mindre uppmärksamhet då R8 Spider 2010 och A5 Sportback samt annat gott står i fokus. I stället verkar det som att Audi har planlagt årsmodell 2011:s debut till Detroitsalongen i januari nästa år. Där får den garanterat den uppmärksamhet som den förhoppningsvis förtjänar. En annan aspekt är att Audi inte heller vill minska köpsuget på R8 av årsmodell 2009 och 2010.

Ta nu och njut av filmen nedan.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Tester och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!