090406-audi-rs3-2011-2012

Audi RS3 – Focus RS-dödaren

För bara drygt fjorton dagar sedan kom vi över uppgifter om att Audi starkt funderar på att göra en RS3 – en värsting-A3 helt enkelt. Nu kan vi mer eller mindre bekräfta dessa uppgifter då vi har fått spionbilder på just en RS3.

Senaste generationen Ford Focus RS med 305 hästkrafter har precis dykt upp och når de svenska bilhandlarna om ett par månader. Lägg till att Subaru har sin Impreza WRX STI med 300 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Detta har satt griller i huvudet på Audi-folket i Ingolstadt som länge nöjt sig med S3:ans 265 hästkrafter som ”top of the line” i A3-serien.

För bara ett par veckor sedan avslöjade Michael Dick, teknisk chef på Audi, att de starkt har börjat överväga en RS3-version, bara för att knäcka motståndet. Men ord är ord och behöver knappast stämma överens med verkligheten. I det här fallet verkar det dock ligga sanning bakom herr Dicks uttalande då våra eminenta spionfotografer lyckats fånga en blå S3 Sportback på bild under tester på legendariska Nürburgring. Modellen har bara ett knappt år på nacken och är således inte aktuell för någon facelift eller liknande. I stället handlar det om en mula av kommande RS3.

Låt dig alltså inte luras av bilens skepnad. RS3 kommer inte att baseras på nuvarande generation A3, utan i stället på nästa generation som presenteras sent 2010 för att lanseras året efter. Lägg därtill att RS3 antagligen kommer att dyka upp först ett år (minst) efter att nya A3 har börjat säljas. Vi kan alltså räkna med Audi RS3 först år 2012. Men den som väntar på något gott…

Under huven trycker Audi ner nya 2,5-litersfemman som nyligen introducerats i nya TT RS. Det betyder alltså 340 turboladdade hästkrafter, redo att sluka konkurrenternas lägre effektsiffror. Kraften skickas självklart ut till alla fyra hjulen, på vanligt quattro-vis. Som den sportbil RS3 kommer att vara så kan vi även förvänta oss betydligt styvare fjädring och en större uppsättnings bromsar än vad dagens S3 bjuder på. För att få det rätta utseendet berikas bilen med ett bodykit och fälgar av modell större.

Dessutom lär vi 2012 få höra samma härliga ljud från avgaspiporna som hos nya TT RS.  

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!