060816_bentley

Bentley ger sig ut på okända marker

Det engelska prestigemärket Bentley har vunnit Le Mans 24-timmars lopp och producerat några av världens bästa lyxbilar. Nu ger de sig på suv-marknaden också!

Cheferna på Bentley i Crewe, England, förnekar all kännedom om denna   Men enligt vår insider information rullar den redan som prototyp, maskerad under denna röda Porsche Cayenne och kommer att gå i produktion som Cross Continental. Möjligen visas den som koncept redan under nästa år.

Framgångarna för Porsche Cayenne har inte lämnat andra tillverkare lugn och ro. Med den kannibalism som idag råder inom bilvärldens koncerner är det ju inte så underligt att Bentley tar upp kampen om köparna med Porsche.

Behovet av lyxiga suvar förefaller omättligt och Bentley har helt enkelt inte råd att inte kliva på tåget. Dessutom kommer inte produktionen att bli så fruktansvärt dyr eftersom de kommer att använda sig av mycket delar som redan är i produktion, eller på väg att utvecklas.

Enligt vår källa kommer Bentley Cross Continental att ha samma underdel som nästa generation Porsche Cayenne och VW Touareg.

Fyrhjulsdriften lånas från Flying Spur så Cross Continental kommer att inriktas mer på sport och komfort än terräng.

Men för att den ska klara av i alla fall enklare skogsutflykter kommer ett avancerat luftfjädringsystem att användas. Det är en utveckling av den fjädring som Bentley redan har på Flying Spur och Continental, men det ska vara möjligt att höja bilen rejält och att öka eller minska spänsten på stötdämparna.

Under motorhuven kommer det att sitta en W12 med dubbelturbo, en likadan motor som återfinns i Continental GT. Det innebär 560 hästkrafter och ett underbart avgasmuller. Cross Continental får sexväxlad automatlåda med möjlighet att växla manuellt via rattpaddlar.

Trots att bilen kommer att väga runt 2 500 kilo blir den kapabel att accelerera från 0-100 km/h på cirka sex sekunder. Dålig aeordynamik (stor frontarea) gör att bilen knappast kommer att gå fortare än 250 km/h. Som om inte det skulle räcka till.

Designmässigt kommer Cross Continental att minna mycket om Continental GT. Likadan bikakegrill och dubbla strålkastare gör att bilen omedelbart identifieras som en Bentley.

Ryktet säger att vi får se Continental Cross som koncept redan vid Frankfurt Motorshow i september 2007, med planerad produktionstart arton månader senare.

Detta är faktiskt inte Bentleys första suv. Bentley Dominator byggdes 1995 på begäran av Sultanen av Brunei. Dominator baserades på Range Rover men hade klara Bentleydrag över sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!