060811_aston

BILSPIONEN: Från vit duk till svart asfalt

I november rullar nästa James Bond-film upp på vita duken. I Casino Royale rattar 007 en Aston Martin DBS. Nu kommer gatversionen.

Aston Martin, som nyligen förkunnade att de för första gången på 40 år gick med vinst, testade DBS på Nürburgring och trots att Bonds skugga vilade över bilen lyckades Bilspionen ta dessa bilder.

Aston Martin och James Bond är ju intimt förknippade allt sedan Goldfinger   1964 då Secret Service-agenten rattade en DB5. Bond har visserligen gjort några gästspel i andra bilmärken men alltid troget återvänt till Aston.

DBS är baserad på DB9 men ska mer påminna om tävlingsversionen DBR9 som nyligen tävlade i 24-timmars på Le Mans, då förstås med tävllingsnummret 007.

DBS kommer optiskt att skilja sig från DB9 med ännu större hjul, 20 tums fälgar, lägre markfrigång och en hel del aerodynamiska attribut, företrädelsevis i kolfiber.

V12-motorn har fått sig en översyn och effekten har höjts från 450 till 500 hästkrafter. Samtidigt har DBS bantats jämfört med DB9 med 150 kilo och kommer att väga in runt 1 600 kilo. Nödvändigt för att den utlovade toppfarten på 320 km/h skall uppfyllas.

DBS i civil version kommer antagligen att premiärvisas på Detroit Motor Show i januari 2007. Bara 300 bilar kommer att tillverkas och fler lär inte behövas. Prislappen sägs bli 160 000 pund, alltså runt 2,2 miljoner kronor beroende på växelkurs.

Samtidigt som Aston Martin testade DBS passade de på att ta några varv med cabrioletversionen av V8 Vantage. Den förväntas börja säljas inom det närmaste halvåret och kommer att vara i stort sett identisk med coupéversionen, förutom taket då och att tjänstevikten lär bli något högre. En likadan V8-motor på 380 hästkrafter kommer att sitta under den långa huven. Enligt våra källor kommer bilen att kristnas till V8 Roadster.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!