060529_cabbar

BILSPIONEN: Öppna tyska mästerskapen

BMW tror på sommaren, en lång tid framöver. De håller nu på att färdigställa ett antal bilar med möjlighet att köra för bar himmel. Det finns alternativ för nästan varje plånbok.

BMW 1-serie kommer successivt att bredda sitt program, både med motorer och karosser. Nästa år kommer möjligheten att köra öppet i BMW:s minsting. Vi har visat bilder på den förr (Tv 5/06) men de prototyper som nu fastnat på bild börjar anta mer form av en BMW.

Med 423 cm längd blir den en av de allra kortaste i klassen där konkurrenterna heter bland annat Peugeot 307 CC, Opel Astra TT, Volkswagen Eos och andra. Men BMW blir ensamma om att ha canvastopp och bakhjulsdrift.

Med den dimensionen kan man räkna med att baksätet bara räcker till för familjens småttingar och bagageutrymmet lär inte bli någon större förvaringsplats.

Troligen kommer 1-serie cabriolet att visas offentligt vid Frankfurtsalongen 2007. Då med ett stort antal motorer att välja mellan, 118Ci, 120Ci, 130Ci och oljebrännaren 120Cd. Senare kommer fler alternativ att välja mellan, däribland de billigare 116Ci och 118Cd. Vad man väljer har mest med prestige att välja och BMW erbjuder ju, som många andra märken, möjligheten att köpa bil utan identitet på bakluckan.

Det spekuleras vidare om en coupémodell av 1-serien, med fast plåttak. Framförallt ser vi fram emot BMW M1 med en rak sexa på över 300 hästkrafter. Det beslutet är dock inte taget ännu i München.

Beträffande beslut undrar man ju också vad de styrande hos Mercedes och Audi funderar på när de ser BMW 1-serie cab. De kommer garanterat inte att låta bayrarna leka ensamma på den täppan.

BMW 3-serie cabriolet ligger nära i tiden. Den kommer att visas i oktober, lagom till första snöfallet. Den kommer inte som lillebror ettan att ha tygtak utan får ett delbart plåttak som med elmotorers hjälp försvinner ner helt i bakluckan.

Treserie i öppen version är baserad på den nyligen visade coupén och kommer att erbjudas till försäljning i mars 2007 då köparna gått en hel vinter och trånat. Fram till nyåret kommer den nuvarande 3-serie cabriolet att fortsätta tillverkas och det innebär att runt 270 000 av den alltjämt fortsätter att rulla på vägarna.

För den som har brått att bli av med toupén finns BMW M6 i öppet utförande i saluhallarna redan i september. Bilen som i stort sett redan är klar kommer att visas i juli. Samma underbara V10-motor på 507 hk som i den täckta versionen. Den ljuva motormusiken lär bli än mer uppenbar i den öppna versionen.

Rolls-Royce slutligen kommer också med tygtak. Kan tyckas vara brittisk men är ju i tysk ägo numera och det är i München som de slutgiltiga utvärderingarna görs.

Baserad på ett kortat Phantomchassi har bilen ändå dimensioner som en lastbil och den rakt stående kylargrillen, med Spirit of Ecstasy på toppen ändrar man inte på i första taget.

Kylarprydnaden saknas som ni ser på bilderna och det gör även de  kullagerupphängda hjultallrikarna som gör att RR-emblemet alltid står vågrätt när du parkerat.

Eftersom bilen kommer att väga närmare 2,5 ton krävs det att något tar emot om bilen mot förmodan skulle hamna upp och ner. Därför är A-stolpen inte en utan två och dörrens framkant börjar inte förrän vid den bakre, efter "ventilationsrutan".

Likadan motor som i vanliga (nåja!) Phantom, alltså en V12 på nästan sju liter och 460 hästkrafter. Ljuva siffror som kostar därefter, cirka 3,2 miljoner kronor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!