060831_viper

BILSPIONEN: Super-Viper mest giftig

Muskelbilar är åter högsta mode ”over there”. Ford Mustang säljer som smör, GM har annonserat att man återupptar Camaro. Och Chrysler tar hjälp från Europa för att slipa till sin Viper i jakten på mest effekt.

På senaste Detroitsalongen visade det amerikanska biltrimningsföretaget ASC (American Specialty Cars) upp sin   Viper Diamondback och genast fick Viperfantaster (och andra) något blött i blicken. En lättad och trimmad SRT10 med 615 hästkrafter gör att många ögon tåras av både glädje och sorg (för att inte äga dessa). 

Nu har en prototyp registrerad hos Daimler-Chrysler siktats i sydvästra USA och rykten går heta att ”Diamondback” blir verklighet, men under annat namn.

När vi senast körde Viper (Bankalaset 2006, TV nr 13/06) var kraft det vi saknade mest – 506 hästkrafter och vridmoment på 712 Nm både räcker och blir över. Ändå kommer denna super-Viper med totalt 615 kusar när den premiärvisas på 2007 års Detroitsalong.

Motor- och chassitrimning har Chrysler tagit hjälp av engelska McLaren Performance Technologies som verkar ha gjort ett gott jobb – accelerationen ska enligt interna rykten klaras av på under 3,5 sekunder! Tak, motorhuv, baklucka och diverse andra karossdetaljer har ersatts med med kolfiberdito. Viktbesparningen ska uppgå till drygt 50 kilo.

Utseendemässigt blir super-Viper giftig. Sex kraftiga gälar, annan grill och nya fälgar kommer göra susen för Viper. Småskalig produktion lär starta under våren 2007. 

Diamondback

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!