BMW 4-serie Gran Coupé Foto: CarPix

BMW 4-serie Gran Coupé – nya bilder

Vi har redan tagit del av BMW 4-serie Gran Coupé tack vare er läsare, men nu finns det nya bilder att frossa i – för den som är lagd åt det hållet. BMW:s Mercedes CLA-konkurrent kommer nästa år, inklusive en M4 Gran Coupé.

En av de för säsongen sista kvarvarande testbilarna uppe i Norrland är BMW 4-serie Gran Coupé som vi redan i höstas visade bilder på vid ett par olika tillfällen. Första gången var det en Teknikens Värld-läsare som avslöjade bilen när den passerade honom nere i södra Frankrike.

 BMW 4-serie Gran Coupé, med internbeteckningen F36, är helt enkelt fyrdörrarscoupéversionen av 3-serie, på samma sätt som 6-serie Gran Coupé är fyrdörrarscoupéversionen av 5-serie.

 Att det blir 4-seriebeteckningen och inte 3-serie beror på att BMW har valt att lyfta ur de lite sportigare alternativen till en egen serie, återigen så som 6-serie är i relation till 5-serie. Cabriolet, Gran Coupé och nyligen fullt avslöjade Coupé blir därmed 4-seriebilar. De mer praktiska karossversionerna ligger fortfarande kvar som 3-serie. Sedan, Touring och nyligen presenterade Gran Turismo som kort och gott kallas GT.

 4-serie Gran Coupé får, tills dess att 2-serie Gran Coupé kommer, ses som en någorlunda konkurrent till Mercedes CLA som hade premiär för ett par månader sedan. CLA är lillebror till CLS, på samma sätt som 4-serie och 6-serie bär släktskap.

 Bilen på dagens laddning av bilder är maskerad på samma sätt som vi såg den i höstas. Så inget nytt under solen där. Profilmässigt kan man nästan missta den för att vara en vanlig 3-serie Sedan, men icke. Takprofilen är mer utdragen vilket får helheten att andas mer lyxåk, vilket garanterat kommer att synas på prislappen. Bakrutan är större och avslutningen mot bakluckan är mjukare än hos sedanen.

 Enligt uppgifter kommer fronten och baken på 4-serie Gran Coupé att skilja sig åt från både coupén och cabrioleten (och så klart även de mindre sportiga sedan- och kombiversionerna).

 Under huven lär det bli samma maskinutbud som hos 4-serie Coupé och Cabriolet. Det skulle i så fall med största sannolikhet betyda bensinalternativen 428i och 435i samt dieselalternativen 420d och 430d. En M4 Gran Coupé finns med all säkerhet också med i BMW:s planer. I så fall blir den konkurrent till Mercedes CLA 45 AMG.

 Lansering är att vänta mot hösten 2014.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!