090108-bmw-5-serie-gt-pas

BMW 5-serie GT snart här

Att BMW filar på en modell med den nybildade beteckningen Progressive Activity Sedan (PAS) är inget nytt. Men att bilen snart ska presenteras och att den troligen kommer att heta 5-serie GT är lika nytt som de senaste bilderna du kan se här.

Enligt brittiska Autocar har ledningen för BMW gett klartecken för att utvecklingen av BMW PAS ska gå vidare till produktion och verklig bil. PAS är ytterligare en ny beteckning från bayrarna. SAV (Sports Activity Vehicle) finns sedan tidigare och appliceras på X5 och SAC (Sports Activity Coupé) är den senaste och dök upp i samband med X6. PAS betyder Progressive Activity Sedan och är helt enkelt en 5-serie med hatchback/kombicoupéstuk. De få personer som sett bilen live (alltså inte i maskerat utförande) berättar att den mer ser ut som en hög 7-serie än en låg X6. Anledningen till att de refererar till 7-serien är för att PAS-modellen baseras på samma bakhjulsdrivna plattform som senaste generationen 7-serie och kommande 5-serie. Mer exakt kan man säga att bilens höjdmått hamnar någonstans mittemellan dagens 5-/7-serie och X6.

BMW PAS väntas visa sin nuna i konceptform inom några månader, kanske på Genèvesalongen. Då kommer den att bära namnet Progressive Activity Sedan. I produktionsklart skick visas den sannolikt i slutet av innevarande år, lämpligast hade varit på hemmaplan – Frankfurt. Men då ska namnet, enligt uppgifter, ha ändrats till GT, alltså 5-serie GT.

Inuti bilen kommer det endast att finnas plats för fyra åkande då den sägs få lyxattribut som separata fåtöljer med tillhörande bord i baksätet.

De senaste spionbilderna som du ser här ovan och nedan avslöjar de nya strålkastarna och bakljusen en aning. Takprofilen ser vi också att den följer samma mönster som hos X6, trots att bilen är lägre. Man kan alltså förmoda att baksätet blir lika trångt och lågt i huvudhöjd som i X6, men BMW uppger att det ska vara lika rymligt där bak som i X5.

Tittar man noggrant på dörrarna och dess fönster så ser man att det handlar om ramlösa dörrar precis som en coupébil. Detta bekräftas av vår spionfotograf som sett 5-serie GT med öppna dörrar.

Under huven spekuleras det vilt om vad som tar plats, men säkraste gissningarna handlar antagligen om en treliters dieselspis och en treliters bensinare, den senare ämnad för först och främst den amerikanska marknaden. Dieselmaskinen är sexcylindrig och har 245 hästkrafter, alltså samma motor som man hittar i faceliftade 330d och nya 730d. Fyrhjulsdrift kommer som tillval.

BMW 5-serie GT lanseras sent 2009 eller tidigt 2010.

BMW har dessutom, enligt Autocar, gett klartecken för en PAS baserad på faceliftade 3-serien. Den blir precis som 5-serie GT en kombicoupé med högre sittposition än hos sedanmodellerna, får bakhjulsdrift men med fyrhjulsdrift som tillval, allt paketerat i något mindre format än storebror nämnd i ovanstående stycke. Denna tros lanseras något senare, under 2010.

Läs mer

Provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!