Foto: CarPix

BMW 5-serie halvkombi ute på bayersk testrunda

En halvkombiversion av nya BMW 5-serie är på ingång. Dock verkar den byta ut siffran fem i modellbeteckningen till en sexa.

Sedanversionen G30 av nya BMW 5-serie är redan presenterad och många går och väntar på kombiversionen G31 som väntas ha premiär på bilsalongen i Genève i mars nästa år. En kommande modellversion som inte är lika omtalad är halvkombivarianten G32 som tros lanseras mot slutet av 2017.

En halvkombiversion av 5-serie är egentligen inget märkvärdigt. Förra 5-seriegenerationen fanns som just halvkombi och hette då 5-serie Gran Turismo, eller 5-serie GT som den kort och gott kallas för. Trots modellbeteckningen skiljde den sig mot de båda övriga 5-serievarianterna, inte minst utseendemässigt. När det snart är dags för en ny halvkombiversion är det inte utseendet som kommer att skilja sig, däremot beteckningen. Nya 5-serie Gran Turismo ska nämligen heta 6-serie Gran Turismo, hur märkligt det än kan låta.

BMW 6-serie GT kommer att kunna svälja en hel del mer bagage än 5-serie Sedan. Foto: CarPix

Det har gått rykten om att 5-serie GT ska bli 6-serie GT men BMW har inte bekräftat något. Däremot finns det personer i spionfotografkretsarna som har sett BMW:s testprototyper av nya ”5-serie GT” försedda med modellbeteckningsinformation. På små lappar ska det enligt uppgift ha stått 630d, ett tecken på att ryktena om 6-serie GT stämmer.

Som vi ser på spionbilder till denna artikel är det en bil som tydligt påminner om nya 5-serie. Denna 6-serie GT är slankare och snyggare (?) än 5-serie GT som stack ut på ett ifrågasatt sätt. Svansföringen är inte lika hög som tidigare. 6-serie GT förmedlar mer av samma känsla som 3-serie Gran Turismo gör i relation till vanliga 3-serie. På tal om 3-serie GT, ska den från och med nästa generation börja heta 4-serie GT? Det återstår att se men det känns som mest naturligt i och med 6-serie GT.

Foto: CarPix

En annan märklig tanke är att 6-serie GT kommer att beblanda sig med BMW:s sportigare coupéer och cabriolet som redan bär namnet 6-serie (Coupé, Gran Coupé och Cabriolet). BMW:s ”sjätte modellserie” kommer i så fall att spreta ganska rejält, men det kanske faller sig så att nya generationen 6-serie döps om till 8-serie. Det finns rykten och obekräftade uppgifter som säger att det kan bli just så. Rörigt va? Skulle inte 8-serie bli BMW:s flaggskeppsserie med sikte på bland annat kommande Audi A9? Eller kommer dessa lyxmodeller från BMW att få beteckningen 9-serie? Vi får helt enkelt vänta och se.

BMW 6-serie Gran Turismo väntas ta del av samtliga drivlinealternativ som vanliga 5-serie så småningom kommer att erbjudas med. Med ett undantag – M5-versionen kommer inte i halvkombiutförande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!