081126-bmw-z4-z2-hybrid Foto: Lehmann Photo-Syndication

BMW Z4 visas nästa månad – liten Z2 med hybridteknik inom kort

I år är en av spionfotografernas mest plåtade bilar nästa generation BMW Z4. Enligt färska uppgifter ska bayrarnas lilla roadster och coupé presenteras redan nästa månad. Därefter sägs en lillebror med hybridteknik under skalet vara på gång.

2002 var året då BMW Z4 debuterade. Den sportiga roadstern/coupén efterträdde succévagnen Z3 som kom 1996.

 Nu är det snart dags för en ny generation Z4 att träda fram, vilket är en av anledningarna till att vi det senaste året har överösts med spionbilder från våra fotografer och läsare.

 BMW Bloghar nu uppgifter från vad de kallar källor som står nära BMW som i sin tur berättar att nya Z4 ska göra debut redan nästa månad. De har dock inte preciserat var detta ska ske. Eftersom Bologna är den enda större europeiska bilsalongen i december månad kanske bilen dyker upp där?! 

 Precis som tidigare kommer Z4 som coupé och roadster. Sistnämnda har dock en stor nyhet – tygsuffletten har bytts ut mot fällbart plåttak. 3-serie cabriolet har redan denna lösning och allt pekar på att även nästa generation 6-serie cabriolet slipper tyget. Eftersom en plåttakskonstruktion väger lite mer än en tygsufflett så ska BMW mer eller mindre uteslutande ha jobbat med lättviktsmaterial.

 När det gäller coupén ska den få hårdare och sänkt fjädring för att ytterligare betona modellens sportighet. Roadstern ska alltså ses som glidaren i Z4-familjen.

 Coupén kommer också ha exklusiva designattribut för att särskilja den ytterligare från sitt taklösa syskon.

 Precis som i dag kommer toppmodellerna utan M-emblematt ha en raka sexor under huven.Snålare radfyror lär också ha sin plats i Z4.Enligtde nya uppgifternatittar BMW även på möjligheterna att göra en M-version genom att trycka ned M3:ans V8-maskin på 420 hästkrafter. Då lär det bli helt andra bullar än dagens Z4 M Roadster/Coupé som ruvar på en 3,2 liter stor sexa på 343 hästkrafter, alltså samma motor som satt i E46:ans M3.

 BMW håller också på att ta fram en lillebror till Z4, nämligen Z2. En mindre roadster (se illustrationerna) med hybridteknik där elmotorn sägs använda sig av samma konstruktion som elbilen Mini E som nyligen presenterades. När BMW Z2 kommer vet vi inte exakt, men troligt är det att ligger tre eller fyra år fram i tiden, kanske mer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!