071121-ssangyong-chairman

Chairman – ny lyxvagn från SsangYong

Koreanska SsangYong ska för första gången tillverka en lyxbil för global försäljning. Bilen blir en uppföljare till nuvarande Chairman som endast säljs på deras hemmamarknad.

På Frankfurtsalongen för två månader sedan visade koreanska SsangYong upp Wz Concept som en förhandstitt på biltillverkarens framtida formspråk. Stora delar av linjerna hos denna konceptbil sägs ligga till grund för nästa generation SsangYong Chairman – en för de flesta okänd bil då den mer eller mindre endast sålts i Korea. De få som har gått på export hade i stället Daewoos emblem på huven.

Runt om i världen testar SsangYong just nu olika prototyper av nästa Chairman som är tänkt att slåss om kunderna som i vanliga fall väljer Audi A6 och BMW 5-serie. Bilderna här är tagna i Tyskland och södra Frankrike.

Chairman är och förblir en stor bil. Den drygt fem meter långa bilen tros få samma motor som sitter under huven på Wz Concept, det vill säga V6 på 3,6 liter med dubbla turboaggregat som utvecklar 360 hästkrafter. Flera av de tekniska lösningarna i Wz Concept lär hamna i Chairman, bland annat sjuväxlad automatlåda och elektronisk luftfjädring.

När SsangYong Chairman gör sin debut finns det inga uppgifter på, men den koreanska biltillverkaren har sagt att konceptbilen på Frankfurtsalongen förhoppningvis når produktion 2011. Det om något kan vara en liten fingervisning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!