060516_ferrari Foto: Hans G Lehmann

Ferrariracer för gatan

Ferrari slipar på en extra stark version av den lyckade F430. Nya ”Challenge Stradale” lättas 100 kilo och får 30 hästkrafter mer än standardversionen.

Gatversion av standardracingbilen anpassad för Ferrari Challenge International Championships och FIA GT kommer traditionsenligt att få namnet F430 Challenge. Bilen är planerad att visas upp på höstens Parissalong, given motståndare blir Porsches nya 911 GT 3 RS (se nästa uppslag). 

F430 Challenge Stradale blir 100 kilo lättare än standardbilen, och den välljudande V8-motorn, antagligen med fem ventiler per cylinder, på 4,3 liter får effekten höjd med 30 hästkrafter till totalt 520. Detta innebär att accelerationen 0–100 km/h kommer gå på under 3,9 sekunder och att toppfatren närmar sig 330 km/h. 

Föregångaren 360 CS presenterades 2003 och utmärkte sig med enastående prestanda. ”Challenge Stradale skriker med en stämma jag aldrig hört en gatbil göra tidigare. Det är fullständigt hårresande och det går en grymt skön rysning genom kroppen”, förklarade reporter Pröjtz lyriskt efter att umgåtts med 360 Chalenge Stradale för en dag. F430 CS väntas bli etter värre.

På spionbilderna av F430 CS ser man att avgasrören mynnar ut i mitten (360 CS hade dessa placerade ute på sidorna), strax ovanför växellådan som skymtar bakom/under motorn. Produktionsbilarna får en diffusor som tar bort denna syn.

Unikt för F430 CS blir Ferraris klassiska rödfärg Rosso Scuderia hämtad från F1-bilarna och fartiga ränder i rött, vit och grönt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!