070531_ford_x_max

Ford X-Max - Focus som suv

En ny utmanare till Toyota RAV4 och Honda CR-V är på väg att se dagens ljus. Det är Ford X-Max som till stora delar bygger på Focus plattform. På bilsalongen i Frankfurt i höst kommer X-Max troligtvis att begå sin premiär.

På bilsalongen i Paris i höstas fanns en konceptbil som drog de flestas blickar till sig. Det var Iosis X – Fords designstudie av en mellanstor suv med sportiga linjer. Den är tänkt att fylla den lucka där Ford ännu inte är representerade. Och konkurrensen i klassen är mördande då det redan finns etablerade modeller som Toyota RAV4, Honda CR-V, BMW X3 och kommande Audi Q5, VW Tiguan samt Mercedes GLK.

I TV 7/2007 visade vi spionbilder på Fords kommande mellansuv som med stor sannolikhet får namnet X-Max. Brittiska Auto Express har nu även visat renderade bilder på hur bilen kan komma att se ut. Även om vi inte kan förlita oss på renderade bilder så ser man tydliga linjer från Fords MPV S-Max samtidigt som väldigt få av de läckra detaljer som fanns på Iosis X har hängt med (jämför med Iosis X och spionbilden nedan).

X-Max delar bottenplatta med Focus, samma platta som används till Volvo S40/V50 och Mazda 3. Bilen kommer att erbjudas med både tvåhjuls- och fyrhjulsdrift för att attrahera en bredare kundskara. Fyrhjulsdriften är densamma som används i Volvo V50 T5, det vill säga att den normalt driver på framhjulen men då situationen kräver det så kommer drivkraft även på bakhjulen.

Motorerna som kommer att erbjudas till X-Max lär bli två bensinversioner på 1,6 respektive 2,0 liter, samma motorer som erbjuds till Focus. Dessutom lär två dieselversioner presenteras – en på 1,8 liter och en på 2,0. Både manuella (sexväxlade) och automatiska (Durashift) växellådor kommer att erbjudas.

Ford X-Max presenteras inför publik på bilsalongen i Frankfurt i september. Under 2008 kommer den att finnas till försäljning med början i Storbritannien.

Se bilder på Auto Express

Spionbild på X-Max som vi presenterade i TV 7/2007. Foto: Hans G. Lehmann

Konceptbilen Iosis X som visades i Paris 2006.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!