061010_volvo_xc70

Här är nya Volvo XC70...

Under lång tid gäckade Volvo oss med nya S80. Vi såg de kraftigt maskerade prototyperna, hörde V8-motorn mullra på nattliga testkörningar. Nu är det dags för jakten på nya Volvo XC70.

För även om Volvos utvecklingsavdelningen gjort sitt bästa för att maskera bilen på bilderna till en BMW så visst är det nya Volvo XC70 som Bilspionen fångat på bild under tester i södra Europa.

Enligt våra källor i Göteborg handlar det här i stort sett om en S80 Kombi. Från fronten till B-stolpen kommer det att bli identiskt och det innebär förstås att nya XC70, och då även nya V70, kommer att växa ordentligt både på längden och bredden. Får den samma axelavstånd som S80 (284 cm) innebär det en ökning på åtta cm och skulle den få samma längd blir XC70 hela fjorton centimeter längre än den nuvarande.

Eftersom det är så mycket S80 i kommande XC70 betyder det också att de kommer att dela motoralternativ med allt vad det innebär av femmor, sexor och förstås den Yamahabyggda vinkelåttan på 315 hästkrafter.

Den sistnämda fick ett mycket bra betyg när vi testkörde den i nummer 14/2006. Testlaget gav den stämpeln Bästa köp. Då ska man veta att konkurrenterna hade namn som Audi, BMW, Jaguar, Lexus och Mercedes!

Nu kommer förstås inte V8-versionen att bli storsäljaren av nya XC70/V70, det kommer att bli de mindre bensinmotorerna plus dieselmotorerna på antingen 163 eller 185 hästkrafter.

XC70 blir tre centimeter högre än V70 och kommer alltså även fortsättningsvis att vara anpassad mer för grusväg än besvärlig terräng.

Båda modellerna kommar att visas under 2007, men inte börja säljas förrän som 2008 års modell. Ryktet har talat om en tidig premiär redan vid vårsalongen i Genéve, men det kan lika gärna bli till höstens stora motorshow i Frankfurt.

Volvo kommer också att introducera en mindre suv, XC60, och den kommer troligen att visas för allmänheten vid Detroit Motor Show i januari 2007. Då emellertid bara som ett koncept även om den kommer att vara mycket nära det slutgiltiga resultatet. Även XC60 skall börja säljas som 2008 års modell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!