Hyundai ix25 Foto: CarPix

Hyundai ix25 är förbjuden att fotografera

Ja, den här bilen är alltså förbjuden att fotografera. Det anser Hyundai. Men vi gjorde det ändå.

Hyundai har en liten suv/crossover – ix25 – på gång som skulle kunna ses som en konkurrent till Nissan Juke, Opel Mokka, Renault Captur, Peugeot 2008 med flera. Nu är det så att denna ix25, precis som alla andra Hyundais testbilar uppe i Norrland, är förbjuden att fotografera. I alla fall säger Hyundai så via en lapp som är fäst på bakre sidofönstret (se bild i galleriet nedan). Det står att ”bilen är en företagshemlighet”, att ”bilen är okänd för allmänheten” och därmed får den inte fastna på bild. Den som bryter mot reglerna ”kan komma att straffas enligt gällande lagar”. Koreanerna känner uppenbarligen inte till att när de kör omkring på allmän plats är de ett lovligt byte.

Hur som helst. Bilen som vi fotograferat känns typisk Hyundai i formerna. Vi har också lyckats fånga interiören på bild (se nedan) och även där är det typiskt koreanskt.

 På ytterligare en lapp som är fäst på bakre sidorutan talar Hyundai om vad det är för drivlina i bilen på bilderna. Där står klart och tydligt att det är en tvålitersmaskin med tillhörande automatlåda som är kopplad till fyrhjulsdrivning. En framhjulsdriven version med 1,6-litersmotor kopplad till en manuell låda lär utgöra instegsalternativet när ix25 lanseras.

 Tekniskt sett är modellen syskon med kommande i20.

Om Hyundai ix25 är aktuell för den västeuropeiska marknaden, däribland Sverige, återstår att se. Bilen ska byggas i Kina som en del i ett samarbete med kinesiska BAIC (de som en gång var sugna på Saab och till sist köpte pressverktyg och annat från Trollhättan). Med det i åtanke kan det vara så att ix25 är avsedd för tillväxtmarknader som exempelvis Kina och Brasilien.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!