100224-Hyundai Veloster

Hyundai Veloster gör en Clubman

Koreanska Hyundai är på stark frammarsch och presenterar nya bilmodeller på löpande band. Här är färska spionbilder på en av de kommande – Veloster. Volkswagen Scirocco får se upp för denna asiat som verkar ha inspirerats av en viss Clubman...

Kommer du ihåg Hyundais sportiga konceptbil Veloster från 2007? Då sa Hyundai att konceptet var en bil ritad för att attrahera Y-generationen, det vill säga den generation som är uppväxt med mobiltelefoner och datorer.

– Vi behöver en ny radikal produkt som riktar in sig på förstagångsköparna i 20-årsåldern, sa Oh Suk-Geun, Hyundais vice designchef, då.

Sedan dess har det varit ganska tyst om Hyundai Veloster, men tack vare de nya spionbilderna från i går är den på tapeten igen. Vår spionfotograf fotade bilen på de norrländska sjöisarna och vi ser att bilen är snarlik konceptbilen trots tung maskering. Till och med fälgarna följer samma mall som de som satt på den röda bilen 2007.

Genom att titta på bilderna ser man tydligt att det handlar om en sportigt lagd bil. En av de första tankarna som slår en är att det är ganska mycket Saab-profil på A-stolpen och taklinjen. Tänker då främst på Saabs konceptbil 9-X BioHybrid.

Nästa grej man slås av är att bilen förmodligen kommer att bli en utmanare till Volkswagen Scirocco och inte Volkswagen Golf och Ford Focus, exempelvis. Är det på det viset så får vi applådera Hyundai för en bil i GTI-klassen med samma ambitioner som Scirocco vore inte helt dumt.

En tredje intressant detalj kanske inte syns med detsamma, men får en nästan att sätta kaffet i vrångstrupen när man väl upptäcker den. Titta på de båda främre dörrarna. Ta först en titt på förardörren. En lång svepande dörr likt sådana man hittar på coupébilar med två dörrar. Titta sedan på passagerardörren och upptäck att den är betydligt kortare än den på förarsidan. Den ser ut att vara ett par decimeter kortare. Genom denna upptäckt drar vi genast slutsatsen att Hyundai är på väg att göra en Clubman, det vill säga att bilens högra sida får en bakre dörr. Precis som på Mini Clubman får Veloster med stor sannolikhet tre dörrar samt en baklucka. Den bakre dörren på höger sida blir förmodligen upphängd i bakkant och ska hjälpa till att förenkla insteget till baksätet.

Under huven lär vi få se fyrcylindriga alternativ. Direktinsprutade bensinmotorer från Hyundais och Kias nya Theta II-familj. En turboladdad variant kan vi nog också förvänta oss, en motor som skulle passa som handen i handsken för den här biltypen.

Hyundai Veloster (namnet, som med största sannolikhet ändras, är en sammandragning av Velocity och Roadster) debuterar nästa år som 2012 års modell.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr