Jaguar XS-mula Foto: CarPix

Jaguar XS siktad i Norrland – ska snart tampas med 3-serie, A4 och C-klass

Att Jaguar har en utmanare till bland annat BMW 3-serie är ingen hemlighet. Men att Jaguar gjort slag i saken och är ute och testar bilen, det visste vi inte – förrän nu.

Jaguar har sedan X-Type försvann för fyra år sedan inte haft något som är berett att ta upp matchen med den starka tyska trion som består av Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass.

 Men att Jaguar har varit sugna att ge sig in i leken igen har varit känt ett tag och för bara ett par månader sedan berättade företagets varumärkeschef Adrian Hallmark lite om framtiden.

 Vår spionfotograf har nu tagit bilder på Jaguar XS, som det ryktas att den ska heta vid lanseringen (projektnamnet är dock X760), när den testas uppe i ett kylslaget Norrland.

 Om du tycker att bilen ser märklig ut beror det på att det är en mula vi tittar på. En mula i den bemärkelsen att tekniken – bottenplattan och motorerna (diesel i det här fallet) – testas under en kaross hämtad från XF. Karossen har kortats för att passa det kortare formatet vilket gör utseende lite extra udda.

 Jaguar XS kommer först och främst att vara bakhjulsdriven och bjuda på flertalet olika bensin- och dieselalternativ. Ett måste för att – en gång för alla – på allvar kunna göra livet surt för tysktrion. En XS-R är också att förvänta för att inte M3, RS4 och C 63 AMG ska få husera ensamma i klassens toppskikt.

 Bensinmotorerna kommer främst att utgöras av nyutvecklade fyrcylindriga maskiner som enligt Jaguar ska vara banbrytande.

 Chassit, som utgår från nya PLA-plattformen, är i stort sett uteslutande konstruerat i aluminium för att hålla vikten så låg som möjligt. Vi vet hur mycket lättare Range Rover har blivit i och med nya generationen, så kunskapen hur man bantar finns absolut inom företaget.

 Prestanda blir ett av ledorden hos Jaguar XS, likaså låg bränsleförbrukning och design som tilltalar. För att nå en bredare kundgrupp blir XS inte enbart en sedanmodell, utan också en kombi och en crossover.

 Jaguar XS finns att köpa tidigast 2015.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!