Foto: CarPix

Jeeps ersättare till Compass och Patriot på rull

Den ser ut som en Land Rover, men under maskeringen döljer sig en helt ny CUV-modell från Jeep som är tänkt att ersätta både Compass och Patriot.

Fiat Chrysler Automobiles, FCA, spottar ur sig nya modeller på löpande band, så även de kommande åren. En av alla dessa är en ännu icke namngiven crossoversuv som ska ersätta dagens Compass men också Patriot.

Anledningen till att en modell ersätter två stavas kostnadseffektivisering.

En annan kostnadseffektivisering är att större delen av tekniken i Jeeps nya crossover hämtas från befintliga modeller. Den tekniska plattformen kommer att bli en förstorad variant av den som redan används till bland annat Fiat 500L och 500X samt Jeep Renegade.

Storleksmässigt ska denna nya Jeep placera sig mellan just Renegade och Cherokee.

Foto: CarPix

Om du tycker att bilen vi ser här ser ut som en Land Rover så är du helt rätt ute, men också totalt fel ute. Det är nämligen så att maskeringen lurar våra ögon. Under den helsnurriga maskeringen döljer sig högst troligt ett typiskt Jeep-utseende, framför allt i fronten med de klassiska vertikala hålen i grillen.

Precis som merparten är Jeeps modeller kommer denna nya crossover/suv inte göra bort sig i terrängen. En Trailhawk-version är att vänta, liksom fyrhjulsdrift med Selec-Terrain-valmöjligheter, även om framhjulsdrift kommer att vara standard.

Vilka motorer som tar plats under huven vet vi inte, men det snackas om att en nyutvecklas 2,0-liters bensinmaskin med turboladdning blir toppalternativet. Medan sexväxlad manuell låda blir standard kommer FCA:s nya niostegade automatlåda finnas som tillval.

Modellen presenteras sannolikt nästa år som årsmodell 2017.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!