060808_lotus

Legenden Esprit återkommer

Det du ser på bilderna förefaller vara en Lotus Esprit med jättelik bakvinge. Men låt dig inte luras. Under karossen döljs en helt ny version av denna klassiker.

Lotus Esprit föddes redan 1976 med en vass kaross pennad av Giugario. Den blev världsberömd genom James Bond-filmen Älskade spion där Roger Moore dök ner i vattnet från en brygga och hans Esprit på några sekunder förvandlade sig till ubåt. Efter det fick kunderna ställa sig i kö i tre år för att få en Esprit.

Produktionen av Esprit fortsatte i nästan trettio år även om den av Peter Stevens designade nya modellen som kom 1986 är att betrakta som en helt ny bil. Genom åren steg motoreffekten från 160 till drygt 350 hästkrafter. Först 2004 lades modellen ned, främst beroende på stora problem med växellådan från Renault.

2007 är det dags för en ny Esprit med ett helt nytt aluminiumchassi och individuella hjulupphängningar i alla fyra hörnen.

Drivkälla blir en 4,8-liter stor BMW V8 på 367 hästkrafter, en likadan motor som återfinns under huven på nya BMW 650i. Det bör innebära acceleration från 0-100 km/h på cirka fem sekunder och toppfarten blir inte så långt ifrån 300 km/h.

USA-marknaden har förtur på denna bil som utseendemässigt kommer att ha en hel del likheter med Lamborghini Gallardo. Lotus räknar med att tillverka runt 2000 bilar i sin fabrik i Hethel utanför Oxford.

Där har för övrigt en annan legend, Mike Kimberly, återkommit som högste chef i det av malaysiska Proton ägda företaget. Kimberly var Colin Chapmans högra hand på den tiden det begav sig och arbetade på Lotus till 1992 då han lämnade för Lamborghini.

Han är nu tillbaka för att ”städa upp” och ska öka tillverkningen från 4 000 bilar till 8 000. Lotus förlorade närmare 100 miljoner kronor 2004.

Esprit är bara en av flera nya modeller. Lotus Europa återuppstår och det diskuteras även en efterföljare till Excel, med plats för fyra personer.

Enligt Kimberly är det också tre biltillverkare som hört av sig med förfrågningar om att bygga Lotus-specialer av deras bilar. Vem minns inte Vauxhall Lotus Carlton, världens snabbaste sedan på sin tid. Så snabb att brittiska polisen ville ha den förbjuden!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!