060523_lexus_gt

Lexus Porscheutmanare!

Lexus GT, företagets Porsche 911-utmanare närmar sig produktion och dessa bilder är de bästa hittils av vad som komma skall.

Lexus visade bilen som koncept under namnet LF-A vid Detroit Motor Show 2005 och bilderna visar att mycket av det tänkandet kommer att leva vidare i produktion. Men visst har det skett saker sedan de första prototypbilderna fotograferades på Nürburgring förra året, de nya är tagna på samma plats, biltestarnas Mecka några mil från Frankfurt.

Bilderna visar en bil med betydligt mindre kamoflage än tidigare och det går nu ganska enkelt att tänka sig vad det är japanerna kommer att presentera när denna frontmotoriserade coupé går i produktion nästa år.

Dörrarna på bilen har skurits upp för att öppna för mer luft till intagen bak som leder till en kylare i varje akterhörn av bilen. Utsläppet för hetluften är klart synliga under baklyktorna. Osäkert om transporten av luften kommer att assisteras av fläktar som på LF-A.

Baktill ser man också tydligt en stor diffuser som skapar undertryck på bilen, det vill säga suger fast den mot asfalten. I denna diffuser sitter också avgasrören vars form är identisk med showbilen LF-A, det vill säga ett stort hål undertill och två övre mindre hål.

Bakvingen har kraftigt utvecklats på det år Lexus haft på sig. Den är höj-och sänkbar och vingbladet kan även tiltas i olika vinklar för att passa olika situationer.

Framtill kan man se att strålkastarna blir högre och i dessa sitter såväl dimljus som blinkers.

Lexus har övervägt två motoralternativ, en 4,5-liters V8 eller en femliters V10. 500 hästkrafter i vilket fall som helst och en toppfart på 320 km/h. Det ska räcka till att utmana såväl nya Porsche 911 Turbo som den V10-motoriserade Audi R8 som ska visas i år.

Bli heller inte förvånande om Lexus enligt sitt nya mönster erbjuder en bensinmotor i kombination med eldrift.

I så fall har vi snart världens första hybridsportbil i storskalig produktion.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!