Foto: CarPix

McLaren gör instegsmodell – mula på Ringen?

När vi först såg bilder på en lätt maskerad McLaren MP4-12C Spider från Nürburgring trodde vi att der rörde sig om ett mindre facelift. Nu har vi dock nya uppgifter – under skalet kan nämligen en ny ”billig” McLaren dölja sig.

McLaren MP4-12C är en relativt ny bekantskap på bilmarknaden, särskilt i den tuffa taklösa Spiderversionen som kom i fjol. Därför var det lite förvånande att se en lätt maskerad MP4-12C på Nürburgring – kunde det vara dags för ett ansiktslyft redan nu? Om än bara ett mycket litet?

Enligt nya uppgifter från McLaren-anställda till brittiska tidningen AutoExpress ska det dock vara andra saker som döljer sig under skalet, och MP4-12C-karossen ett villospår för att dölja en testmula för en kommande ”baby-McLaren. En modell som har fått internkoden P13. Fortfarande ska vi dock inte avskriva facelift-spåret helt, när testmulor fastnar på bild brukar de ju ofta ha förändrade proportioner som avslöjar att det rör sig om något annat än den modell karossen tillhör.

Oavsett vad bilderna föreställer så vet vi att McLaren P13 är under utveckling, och ska vara riktad mot bilar som Audi R8 och de motorstarkare versionerna i Porsches 911-serie. Ett steg ner från MP4-12C alltså, men fortfarande i de övre trakterna av andra tillverkares modellprogram. Förmodligen kommer bilen att få en 3,8-liters V8 på runt 450 hästar när den dyker upp 2015 eller 2016.

Är det en utvecklad MP4-12C vi ser så rör det sig om en del uppgraderingar maskinellt, som kan göra att den får upp till 640 hästkrafter gentemot dagens 616. Frontmaskeringen kan i så fall dölja nya ledinslag i lamporna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!