100804-mercedes-b-klass

Mercedes B-klass siktad inifrån och ut

Det dröjer ännu ett par år innan Mercedes små praktiska bilar i A- och B-klassen får avlösning. Redan nu har nästa B-klass fångats på bild och det syns tydligt att Mercedes vill tvätta bort MPV-känslan.

Mercedes har en ny småbilsgeneration och de väntas komma sent 2011 eller tidigt 2012. Det handlar förstås om lilla A-klass och lite större B-klass. Nu har nästa B-klass fångats på bild med mindre maskering än tidigare och det första intrycket är att B-klass inte längre kommer att vara en liten MPV. De kantiga, något bussliknande formerna på dagens B-klass byts mot slankare och kombiliknande linjer.

Den maskerade testbilen ser ut att vara både lägre och längre än nuvarande B-klass, vilket tyder på att Mercedes vill att B-klassen ska röra sig bort från MPV-segmentet och i stället ta skepnaden av en coupélik crossoverkombi. Detta kan dessutom vara en åtgärd för att passa in på USA-marknaden dit nya B-klass ryktas emigrera. Formspråket kommer till stor del att hämtas från konceptbilen BlueZero som visades i Detroit för två år sedan.

Interiören är typiskt Mercedes-stram och ger intryck av att hålla högre detaljkvalitet än i dag. Den största nyheten är att skärmen för radio och navigation har flyttats upp på överkanten av mittkonsolen. På spionbilden ser det ut som att den delvis övertäckta interiören saknar en växelspak. Vi kan däremot skönja en växelpaddel på ratten.

De framtida motoralternativen är i dagsläget okända men det sägs att AMG-divisionen ska ge sig på nästa A- och B-klass. AMG-folket har sagt att den framhjulsdrivna plattformen kan modifieras för bakhjulsdrift och att små men kraftigt överladdade fyrcylindriga motorer är möjliga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!