Mercedes CLS Shooting Break

Mercedes CLS Shooting Break i princip officiell

Nu är Mercedes CLS Shooting Break fångad ute i det fria och som vi ser är den praktiskt taget omaskerad. Denna lyxkombi har säljstart redan nästa år, det har Mercedes bekräftat.

Det hela började för drygt tre år sedan när Mercedes visade upp konceptbilen ConceptFASCINATION på Parissalongen 2008. Bilen var inte enbart en förhandsvisning av nya E-klass utan också något så märkligt som en shooting brake-version (notera stavningen). Det vill säga en tredörrars kombi med coupéliknande former.

 Nu blev det inget E-klass i shooting brake-utförande. I stället visade man på Pekingsalongen i april två år senare upp Concept CLS Shooting Break (notera stavningen igen, Mercedes har valt att använda sig av den mer omtvistade stavningen) men då var bilen helt plötsligt en försmak av då kommande generationen CLS samt att ytterligare två dörrar hade lagts till. Nu var den plötsligt en femdörrars kombi med coupéliknande former.

 Ett drygt halvår senare, november 2010 för att vara exakt och strax efter det att nya CLS avtäckts, bekräftade Mercedes att denna aningen udda bilversion ska gå i produktion och att säljstart är redan 2012. Sedan dess har det varit mer eller mindre tyst kring Mercedes CLS Shooting Break.

 Tills nu. För nu har vår spionfotograf fått en prototyp att fastna på kamerans minneskort. Bilderna, som du kan se nedan, visar i stort sett en omaskerad bil. Det är endast längst bak som Mercedes anser att man inte vill avslöja det sista. Men sånär som på ytterbackspeglarna och dörrhandtagen kan vi bekräfta att bilen mer eller mindre ser ut som konceptbilen. Jämför gärna bilspionbilderna med bilderna på konceptbilen i de två bildgallerierna nedan.

 Mercedes försöker lura oss lite. Maskeringen av D-stolpen ska få oss att tro att sidorutorna avrundas med en liten böj. Men så är det inte utan under maskeringen fortsätter sidorutorna längst bak ut till en skarp spets precis som på konceptbilen (motsvarande som finns på dagens CLS).

 Mercedes CLS Shooting Break bildar lite sin egen klass när den lanseras. Ungefär som vanliga CLS gjorde när den kom 2004. Om den blir en lika stilbildande modell, som CLS faktiskt var och är, är dock tveksamt. Audi och BMW kommer kanske att hänga på i framtiden för i dagsläget har de ingenting som motsvarar en stor lyxig kombi som denna. Varken Audi A7 Sportback eller BMW 5-serie Gran Turismo kan räknas som kombimodeller.

 Interiört kan vi föreställa oss massor av teknik och lyx, ungefär som i CLS. Förmodligen blir det inte riktigt lika lyxigt som konceptbilen som exempelvis hade två fåtöljer i stället för ett baksäte. CLS Shooting Break ser ut att få ett konventionellt baksäte men kanske det går att beställa två fåtöljer à la Porsche Panamera som tillval. Svar på det har vi nästa år. Att det blir gott om plats inne i kupén råder ingen tvekan om, bilen är ju omkring fem meter lång. Men längden lär mest gynna benutrymmet för baksätespassagerarna är vad den gynnar bagageutrymmets lastförmåga som också begränsad av den sluttade takprofilen.

 Under huven förväntar vi oss samma motoralternativ som till CLS. Det skulle i så fall innebära två dieselmotorer på 204 respektive 265 hästkrafter samt tre bensinmotorer på 306, 408 respektive 525 hästkrafter. Sistnämnda är AMG-versionen.

 Priserna för Mercedes CLS börjar i dag på 599000 kronor, så räkna med ett instegspris en bit över det, minst.

 För att få en uppfattning av hur baken på CLS Shooting Break kommer att se ut ta gärna också en titt på det undre bildgalleriet av de två nedan. Det undre visar konceptbilen från förra året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr